Katolikus ifjúsági találkozón, Kolozsváron

Katolikus_Ifjusagi_Talalkozo_2015_sav

2015. július 22. és 26. között Országos Katolikus Ifjúsági találkozón vettem részt Kolozsváron. A római katolikus és a görög katolikus egyház által szervezett rendezvény címszava: „Boldogságkeresők”. A megnyitón tudtuk meg, hogy összesen 2100-an veszünk részt az eseményen, főleg fiatalok, de papok, szerzetesek és apácák is jelen voltak mint kísérők és szervezők. Az Aradi Központi Minorita plébánia csoportjával utaztam másik négy fiatallal együtt, Stănică atya kíséretében. 

A napunk mindig reggeli imával kezdődött, melyet katekézis (hitoktatás) követett különböző tanulságos témákról. Ezeket egy belga származású, Franciaországban élő pap, Daniel Ange tartotta, aki szerint a fiatalok legjobb apostolai maguk a fiatalok. Ange Európa, sőt világszerte közkedvelt személyiség, aki kiválóan tud a fiatalok nyelvén, olykor viccesen beszélni. Katekézis után adott téma kapcsán kiscsoportos beszélgetésre került sor, miközben játszottunk, és új barátokat szereztünk. Minden délben szentmisét celebráltak, az egyik nap görög-keletit, egy másik nap pedig latin rítusút.

A délutáni szabad programok keretében városnézés, a botanikus kert meglátogatása vagy érdekes előadások közül lehetett választani. Egyik este elzarándokoltunk a kolostorba, ahol szentségimádást végeztünk. Csütörtök este igazi csemegével készültek számunkra, a Voltaj együttes koncertjén vettünk részt. (Közös fotót is készítettünk a csapat két tagjával. 🙂 ) Az utolsó este záró előadása után színes lampionokat engedtünk fel, melyekre jelképesen ráfüggesztettünk az ott gyűjtött boldogságunkból, hogy juttassunk más embereknek is.

Lehet, sokan azt gondolják, hogy papok és apácák, valamint ennyi vallásos program keretében lehetetlen szórakozni, de állíthatom, hogy nem kaptunk fejfájást ettől, mert sokat nevettünk, sok barátot szereztünk és egy örök emlék marad számunkra.

Három év múlva Szatmárnémetiben lesz a következő ilyen találkozó. Köszönöm a lehetőséget, hogy a mostanin ott lehettem.

[Fotó: Csermák Regina, Stănică atya, valamint a szervezők facebook-oldaláról]