„A következő olimpiára kijutok!” – Búcsúinterjú Bálint Bernadettel

Balint_Bernadett_interju_2015_sav

Azt hitte, gyorsan hazamehet pihenni a számítástechnika érettségi után, de arra még várnia kellett egy kicsit. Iskolaévei végén, a „legalkalmasabb” pillanatban búcsúinterjúra kértük ugyanis Bálint Bernadett (XII. B) asztaliteniszezőt, a Csiky Gergely Főgimnázium és Arad egyik legeredményesebb diáksportolóját. Detti kissé fáradt tekintettel, de sportemberhez méltó fegyelmezettséggel, sportosan tömör válaszokkal, sőt a végén már egész vidáman felelt a kíváncsi riporter kérdéseire. 

– Hogy haladsz az érettségivel? Melyik vizsgától tartasz a legjobban?
Bálint Bernadett: – Idáig elég jól sikerültek a szóbeli próbák. Én a matektől félek a legjobban, mivel az edzések miatt sokat hiányoztam az órákról és nem is nagyon értek mindent az anyagból. Azért a többi, remélem, sikerül.

– Az érettségire való tanulás mellett van-e időd edzésekre járni?
B. B.: – Most egy kicsit szünetelek az asztalitenisszel. Majd amikor letelik ez az időszak, akkor fogok újra edzésekre járni.

– Eredetileg miért az asztaliteniszt választottad? Mi vonzott benne?
B. B.: – Talán azért választottam az asztaliteniszt, mivel a bátyám is azt játszotta és apukám is nagyon szerette. Ötéves koromban tanácsolta édesapám azt, hogy próbáljam ki. Kipróbáltam, nagyon megtetszett, és azóta hozzám nőtt ez a sportág.

– Mit tartasz az eddigi legnagyobb sikerednek?
B. B.: – 2013-ban a marokkói junior asztalitenisz világbajnokságon csapatban a 3. helyet szereztük meg, tavaly pedig három éremig jutottam az EB-n.

– Mi az oka annak, hogy kitartottál a Csiky mellett és nem íratkoztál át sportiskolába, illetve nem költöztetek külföldre, ahol jobb körülmények között sportolhattál volna?
B. B.: – Tavaly majdnem úgy alakult, hogy átíratkozok sportiskolába, mivel éppen arra gondoltunk, hogy jönnek az érettségik és nehéz lesz edzésekre járni és tanulni is egyidőben. Viszont én nagyon szerettem volna itt maradni, magyar iskolában végezni, egyáltalán nem vonzott a román sportiskola. Akkor a szüleim, a barátok és a tanárok is megígérték, hogy segítenek nekem és mellettem állnak, hogy be tudjam fejezni. Az érettségi után pedig tényleg külföldre szeretnék menni.

– Hol fogod folytatni?
B. B.: – Németországban fogom folytatni, ahol egy egyéves szerződést írok majd alá.

– Melyik lesz a következő nagyobb megmérettetésed? Másfél éve, az akkori weblapos interjúban azt nyilatkoztad, hogy a riói olimpia a fő célod. Hogy áll ez most?
B. B.: – Sajnos, ez most nem sikerült, mivel az asztaliteniszben pontszám szerint lehet az olimpiára kijutni, és már hárman megelőztek engem, így nem tudom őket utolérni. De abban reménykedem, hogy a következő olimpiára kijutok!

– Hiányozni fog-e az iskola? S ha igen, főleg mi belőle?
B. B.: – A barátok!!!

[Fotó: Ilona János]