Rendhagyó magyaróra Nagyszalontán

Szalontai_irodalomora_sav

A tanév végén Puskel Tünde Emese magyartanárnőnk irányításával sikeresen összehoztunk egy nagyszalontai rendhagyó irodalomórát.

Június 3-án, szerda reggel indult a kirándulásra a VII. és VIII. A osztály a jelenlegi, illetve Mikes Sarolta korábbi magyartanárnő kíséretében. Bő két óra múlva már a gyönyörű szalontai központi parkban, az árnyas lombok alatt fogyasztottuk el uzsonnáinkat. Közben többen is felfedezték a helyi kínai boltot is, és (szinte) a teljes napszemüveg-készletet megvásárolták. 

Ezután szalontai kirándulásunk fő céljához, a Csonkatoronyhoz indultunk, amelyet már a XIX. század végén múzeummá alakítottak. A három emeletnyi kiállítótérben sok érdekes dolgot tudtunk meg Arany Jánosról. A múzeum kalauza, Darvasi Zoltán a diáklátogatókat is „felhasználva” nagyon érdekesen mutatta be a költő életének mozzanatait. Egy rögtönzött jelenetben, például, egyik diák Petőfi, a másik pedig Arany volt, majd Tompos Róbert részletet szavalt a Toldiból. A hetedikesek népdalokkal színesítették az interaktív irodalomórát.

A múzeumból Arany János szülőházának a felkutatására indultunk. Igaz, hogy egy másik ház épült azóta az Arany-portán, de ez csöppet sem szegte kedvünket. Megismerkedtünk a régi ház használati tárgyaival, a „tiszta szobával” és az eperfával, amely a Családi kör című életképben is megjelenik. Ezt követően megkoszorúztuk Arany Juliska, Arany János lányának sírját a helyi temetőben. A napot egy „Arany” fagylalttal zártuk, ami kellemesen hűsített azon a szép, forró nyári napon. Úton hazafelé, a buszban egy kvízjátékra is sor került, amelyben kérdések és válaszok formájában frissítettük fel új ismereteinket. Mindegyik kérdésre sikeresen válaszoltunk, így a válaszadó átvehette jól megérdemelt jutalmát. Kirándulásunk mi mással fejeződhetett volna be, mint egy kiadós focimeccsel az iskolaudvaron, amivel a tanár néni reggel óta adósa maradt a fiúknak. 🙂