Érettségi 2015 – Irány az infoterem!

Szamtech_erettsegi_Sav

Lezajlott az idei érettségi nyári szakaszán a szóbeli kommunikáció nyelvi kompetenciáinak felmérése román nyelvből (június 8–9-én), illetve magyar nyelvből (június 10–11-én). A román és a magyar szóbeli után (melynek eredményeire, és további statisztikai adatokra visszatérünk!) június 15-én, hétfőn a digitális kompetencia felmérése (azaz a számítástechnika vizsga) következik. 

Az érettségire beiratkozott 51 csikys végzős közül csak 39-en kell hogy ezen a vizsgán megjelenjenek, mivel tizenketten már korábban megszerezték az Európai Számítógép-használói Jogosítványt (ECDL-vizsga), így mentesültek a számítástechnika próbán való részvétel alól. (Pontosabban haladó/experimentat minősítéssel elismerték számukra a vizsgát.) A következő diákokról van szó: Kozma Andrea, Morariu Marius, Rostás Szandra, Tóth Bianka, Tóth Blanka (XII. A), Bakai Kitti, Balló Bianka, Kolber Dorothea, Komlódi Norbert, Lipták Márton, Pálfi Kinga, Veres Bernadett (XII. C). Gratulálunk nekik, ők már a jövő heti angol nyelvvizsgára készülhetnek.

Hétfőn tehát az első, illetve a második emeleti informatika teremben is egyidőben zajlik majd a vizsga, így egyetlen nap alatt sorra kerülhet mind a 39 végzős diák, a földszinti hirdetőtáblán kifüggesztett listák szerinti beosztásban. (Amelyet, kérünk, most és a továbbiakban is figyelmesen tanulmányozzanak az érintettek!)

A  vizsgázók délben, 12.30-kor lépnek be az informatikaterembe, a tulajdonképpeni vizsga 13.00 órakor kezdődik. A végzősök ne felejtsék otthon igazolványukat (vagy, annak hiányában, útlevelüket), viszont ételt, italt ne hozzanak magukkal. (A teremben elegendő mennyiségű ásványvíz áll majd rendelkezésükre.) Vigyázat: mobiltelefonok vagy más kommunikációs eszközök és forrásanyagok (könyvek, füzetek) használata, vagy csak a vizsgaterembe való bevitele szigorúan tilos és a vizsgáról való azonnali kizárással jár. (Ahogyan a másolás, illetve a másolási kísérlet is.) Ez pedig a következő két érettségi vizsgasorozatról való eltiltást vonja maga után.

A szóbeli vizsgákon használatos eredménylapot (amelyre a különböző próbákon szerzett minősítéseket vezetik be a vizsgáztatók) most nem kell hozni, hiszen a digitális kompetenciavizsga eredménye csak az írásbeli, illetve a gyakorlati kérdésekre adott válaszok kijavítása után lesz kifüggesztve.

Az időjárás-előrejelzés szerint hétfőn még meleg, fülledt idő lesz, tehát az alkalomhoz illő, de jól szellőző nyári öltözetet érdemes előkészíteni. És, bizony, idén sem fog hiányozni a kamera. Sőt, működni is fog. Sőt, a felvételeket utólag leellenőrzik. Emiatt nem kell pánikolni, viszont forgolódni, leselkedni sem ajánlatos.

Jó felkészülést, ismétlést és sikeres digitális vizsgát!