Bíró Endre első lett a Fürkészen

Furkesz_Biro_EndreAz elmúlt hét végén rendezték meg Nagyváradon az elemi és az általános iskolások Fürkész helyesírási és nyelvhelyességi versenyét. Ezen, a nyolcadikos osztályosok mezőnyében Bíró Endre, a Csiky Gergely Főgimnázium VIII. A osztályos tanulója az első helyen végzett. 

Tíz megye összesen 76 elemista és 42 gimnazista tanulója vett részt a három fordulós Fürkész verseny országos szakaszán. Arad megyét a következő tanulók képviselték: Hevesi Alida (I. osztály, Olosz Lajos Általános Iskola, Ágya), Kiss Eszter (II. o., Aron Cotruș Gimnázium, Arad), Fridrik Hegyes Anna (III. o., Pécskai 2-es számú Általános Iskola), Szabó Eszter Réka (IV. o., Kisiratosi Páter Godó Mihály Általános Iskola), Sisa Csenge (V. o., Pécskai 2-es számú Általános Iskola), Toth Richárd (VI. A), Spir Rebeka Petra (VII. o.) és Bíró Endre (VIII. A, , Csiky Gergely Főgimnázium, Arad). Közülük Bíró Endre érte el a legjobb eredményt, mégpedig valóban a legjobbat, hiszen a nyolcadikosok között rendkívül éles versenyben 137 ponttal ő végzett az első helyen.

Amint azt Puskel Tünde Emese felkészítő tanártól megtudtuk, Bíró Endre a hatodik osztálytól kezdve vesz részt mindkét helyesírási vetélkedőn, azaz a Fürkész mellett a Simonyi Zsigmond helyesírási versenyen is. Az idei Fürkész országos szakaszán való részvételét igen komoly iskolai és otthoni felkészülés előzte meg, nagyon sok helyesírási feladatot oldott meg. Endre a tollbamondást érezte a nehezebbnek, a feladatlappal viszonylag könnyebben megbirkózott. „Aradnak és a Csikynek szórványiskolaként még soha nem sikerült ilyen komoly díjat elhoznia ilyen komoly helyesírási versenyről.” – nyilatkozta boldogan a felkészítő tanár. Arra a (némileg fölösleges) kérdésre pedig, hogy szándékozik-e később, immár középiskolásként is részt venni más helyesírási vetélkedőkön, Endre elég egyértelműen válaszolt: „Persze, igen. Minden versenyen, mint eddig is.”

Gratulálunk a győztesnek és felkészítő tanárának is! A Fürkész országos szakaszának eredményeit IDE (elemi osztályosok), illetve IDE (gimnazisták) kattintva nézhetjük meg.