Pannonhalmi diákok Aradon (és Világoson) – újratöltve

Vilagoson_pannonhalmiakkal_sav

Március 15-én, vasárnap Aradra látogatott a Pannonhalmi Bencés Gimnázium diákjainak nyolcadik osztálya és Horváth Tamás tanár úr kíséretében az a XII. osztály, amelynek diákjaival tavaly október 6-án találkoztunk már. Kevéssel dél után érkeztek meg a világosi vár aljához, ahol Pattus Illés tanár úr és iskolánk XI. A osztálya várta őket. 

Hosszas dombmászás után megszületett az első csoportkép is az enyhén szemerkélő esőben. Miután a vártól leereszkedtünk, nem maradhatott ki a Bohus-kastély meglátogása sem, ahol Görgei Artúr 1849. augusztus 12-én megegyezett a feltétel nélküli megadásról Frolov orosz tábornokkal. Az épület ma Ioan Slavici- és Emil Monția-emlékmúzeumként működik, de látható benne Görgei íróasztala is.

Hazafelé jövet a Vesztőhelyen is megálltunk, hogy a tizenhárom aradi vértanú obeliszkjénél tisztelegjünk. Utána pedig egyórás (azaz majdnem másfél órás, de lehetett volna több is :D) szabad program következett, amely alatt nosztalgiáztunk az októberi szép emlékeken. Sajnos ezúttal sem volt hosszabb a látogatás, délután 5 órakor elbúcsúztunk vendégeinktől, akik autóbuszra szálltak és visszautaztak Pannonhalmára, de előtte (biztos forrásból tudjuk) beugrottak Bajára egy jó halászlére. Reméljük, hogy a Pannonhalmi Bencés Gimnáziummal való jó kapcsolatunk továbbra is megmarad.

[Fotó: Ilona Eszter]