Középiskolások Üzleti Tanácsadó Versenye Kolozsvárott

Uzleti_verseny_Kolozsvaron_sav

Míg a XI. A osztályos fiúk Marosvásárhelyen mérettették meg történelemtudásukat, addig Tóthpál Renáta tanárnő kíséretében a XI. C osztályból Dohor Tamás, Sandu Roland és Sipos Szilárd a VII. Középiskolások Üzleti Tanácsadó Versenyén vett részt, melyet a Babeş–Bolyai Tudományegyetem Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Magyar Intézete szervezett március 6–8. között. 

Pénteken, 18 óra körül érkeztünk a Bethlen Kata Diakónia Központba, ahol elszállásoltak bennünket. Érkezésünk után elfogyasztottuk a feltálalt vacsorát, majd egy rövid ismertetőt is kaptunk a szervezők részéről a következő két napot illetően. Ezt követően egy rövid, esti városnézésre indultunk, ám a hideg kissé eltántorított bennünket, ezért nem időztünk túl sokat a városban.

Szombaton reggel, március 7-én került sor a verseny első részére, melyben a Kolozsvárra bejutott legjobb 15 csapat egy 7 órás esettanulmány kidolgozását kapta feladatként. Az esettanulmány igen vaskos volt, összesen 24 oldalt kellett átböngészni, s egy egyoldalas vezetői jelentésben, illetve egy prezentációban kellett rávilágítani az adott vállalat problémáira, lehetőségeire, mindezt a külvilágtól elzárva. A 7 órás kidolgozás után már hullafáradtak voltunk, de azért találtunk még egy kis kedvet, hogy elüssük az időt az egyetemi kar közelében lévő plázában. A szálláshelyre való visszatérésünk előtt kézhez kaptuk a prezentációnkat nyomtatott formában, hogy felkészülhessünk a következő napon esedékes megoldásunk bemutatására.

Március 8-án visszatértünk az egyetem gazdasági karának épületébe, ahol először egy elődöntőn kellett részt vennünk. A 15 csapatot 5 csoportra osztották, s mindegyik csoportból a legjobbnak bizonyuló újra megmérettette magát a döntőben. Az elődöntők, a szombati naphoz hasonlóan, szintén zártkörűen működtek, csak a bemutató csapat és a zsűri volt jelen a prezentációk bemutatásakor. A döntő forduló viszont már nyilvánosság előtt zajlott. Eredményhirdetés és állófogadás után Arad felé vettük az irányt, s jóval sötétedés után érkeztünk meg iskolánk elé.

Csapatunk, a Profithajhászok, sajnos az elődöntőben kiesett, de nem csüggedtünk el. Rengeteg tapasztalattal gazdagodtunk, részesei voltunk egy olyan versenynek, amelyen aradi csapat eddig még nem vett részt, s idei hiányosságainkból tanulva jövőre újra próbálkozunk!