1848-as Emlékverseny Marosvásárhelyen

Tortenelemversenyen_sav

Március 6-án Olasz Angéla tanárnő kíséretében Csiki Gergely, Zaharie-Gulyás Ábel és jómagam, a Csiky Gergely Főgimnázium XI. A osztályos tanulói, Marosvásárhelyre utaztunk, az Erdélyi Televízó által szervezett 1848-as Emlékversenyre. Erre öt rangos iskola kapott meghívást: a Kolozsvári Református Gimnázium, a brassói Áprily Lajos Főgimnázium, a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium, a sepsiszentgyörgyi Mikes Kelemen Elméleti Líceum és mi, az aradi Csiky Gergely Főgimnázium. 

A versenyre szombaton, március 7-én került sor. Akkorára felkészítőtanárunk, Lehoczky Attila is megérkezett és Olasz Angéla tanárnővel együtt szurkolt nekünk. A megadott téma a ’48-as forradalom legapróbb részleteit is tartalmazta, ezért az anyag teljes elsajátítása sajnos nem sikerült.

A verseny a televíziós vetélkedőkhöz volt hasonló és öt részből állt. Elsőként bemelegítő kérdések voltak, az a csapat válaszolhatott, amelyik leghamarabb lenyomta az asztalán található gombot. Ezután a képernyőre kivetített, különböző eseményeket ábrázoló képeket kellett sorrendbe rakni. A helyes sorrendért maximális, a részben helyes sorrendért részpontszám járt.

A verseny harmadik fordulójában a csapatok villámkérdéseket kaptak, nagyrészt az 1848-as országgyűléssel kapcsolatban. Abban az esetben, ha a kijelölt csapat nem tudott válaszolni a kérdésre 7 másodpercen belül, egy másik csapat, amelyik hamarabb lenyomta az asztalán található gombot, „rabolhatott”, azaz megválaszolhatta a kérdést.

A negyedik fordulóban mindegyik csapat egy-egy ’48-as eseményről szóló emlékező ünnepséghez kellett hogy rádiós reklámszöveget megfogalmazzon. A szövegben arra kellett buzdítani a mai fiatalokat, hogy résztvegyenek az ünnepségen.

Az utolsó forduló egy 5 perces, 1848-as jelenet bemutatásából állott. A mi jelenetünk forgatókönyvét Olasz Angéla nyugalmazott történelemtanárnő írta, a címe Kossuth Aradon.

Az összesített eredmények alapján az alábbi sorrend alakult ki:
I. Sepsiszentgyörgyi Mikes Kelemen Elméleti Líceum
II. Székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium
III. Kolozsvári Református Gimnázium
IV. Aradi Csiky Gergely Főgimnázium
V. Brassói Áprily Lajos Főgimnázium

Bár nem hoztuk el a legjobb helyezést, elégedetten tértünk haza, mert komoly megmérettetés volt és sokat tanultunk belőle. Köszönjük a meghívást erre a rangos versenyre, iskolánknak a támogatást és nem utolsó sorban felkészítő tanárunk, Lehoczky Attila történelemtanár bizalmát, hogy benevezte csapatunkat.

Akit érdekel a vetélkedő, megtekintheti március 15-én, 20 órakor az Erdélyi Televízió műsorában.

[Fotó: Olasz Angéla]

Az aradi csapat bemutatkozó kisfilmje: