„Csiky Gergely ismét egybegyűjtött bennünket ünnepelni.” – A 2014-es Csiky-nap megnyitója

Csiky_nap_2014_sav

Tavaly az iskola 90 éves évfordulóját ünnepeltük, ahol régi és jelenlegi csikys diákok találkozhattak, és egy-egy életutat mutattak be az immár vén diákok a feltörekvőknek, idén pedig a vetélkedőkre, nemzetközi versmondó versenyre épült a Csiky-napi rendezvénysorozat.

Az ünnepségsorozat megnyitójára december 4-én, délelőtt 10 órakor került sor az iskola első emeletén, Csiky Gergely mellszobránál. A folyosót nem csak csikys diákok telítették zsúfoltságig, hanem különböző testvériskolák küldöttségei is tiszteletüket tették eme kimagasló eseményen. Küldöttségek érkeztek Szegedről, Hódmezővásárhelyről, Pécsről, Makóról, Debrecenből, Temesvárról, Erdőhegyről, Kisiratosról, Nagyiratosról, Pécskáról és Simonyifalváról. 

Naschauer Kinga VII. osztályos tanuló Tóth Árpád Köszöntő című versét szavalta el, ezután pedig a két bemondó, Kis Zsuzsanna és Sisa Rihárd üdvözölte a jelenlévőket. Hadnagy Éva igazgató asszony is köszöntötte az egybegyűlteket és a vendégeket, majd arról beszélt, hogy őseink példáját követve keményen és tisztességesen kell dolgoznunk ahhoz, hogy boldogulhassunk az életben. Elmondta, hogy a tavalyi évfordulóhoz képest idén inkább a tehetségek megmutatására, illetve a népdalvetélkedő keretén belül hagyományaink megőrzésére esett a hangsúly. Bognár Levente, Arad alpolgármestere kiemelte, hogy az iskolában megfelelő körülményeket kell kialakítani, a színvonal megtartására és növelésére kell törekedni, hiszen az egész megyében ez az egyetlen magyar tannyelvű líceum. Pellegrini Miklós, Arad megye főtanfelügyelő-helyettese arra hívta fel a figyelmet, hogy az iskolában meg kell tanulnunk együtt élni, fejlődni, éreznünk kell azt, hogy egy közösségbe tartozunk, és erre büszkék kell hogy legyünk.

Az ünnepi beszédek után Katona György Szeresd a szót című verse következett Pálfi Kinga XII. C osztályos tanuló tolmácsolásában, majd Pásztor Anna, a makói Szent István Egyházi Iskola, Gimnázium és Kollégium XII. osztályos tanulója a Betlehem, Betlehem című népdalt adta elő.

Elérkeztünk az ünnepség fénypontjához, a Csiky-díjak átadásához. Idén ezt három diák érdemelte ki, akik kemény munkájukért, kitartásukért és jó eredményeikért cserében vehették át az elismerést. A Csiky-díjat ezúttal is a Szabadság-szobor Egyesület ajánlotta fel, és Spier Tünde aligazgató indokolta részletesebben, hogy miért e három diák érdemelte ki azt. Kovács Henrietta (XII. A) a Mikes Kelemen Magyar Nyelv és Irodalom Tantárgyverseny országos fordulóján elért kitűnő eredményeiért és a Mákvirág-díjért, Kis Zsuzsanna (XII. A) a rengeteg műsorvezetésért, néptáncért, szavalatért, illetve számos pályázaton való részvételéért, Pálfi Kinga (XII. C) pedig a rendezvények szervezéséért, önzetlen és odaadó munkájáért kapta a díjat, melyet Cziszter Kálmán, a Szabadság-szobor Egyesület vezetőségének tagja adta át Hadnagy Évával együtt. Ezután iskolánk kórusának népdal-összeállítását hallgathatták meg a jelenlévők, Szabó Csilla tanárnő vezényletében.

Az iskola részéről Hadnagy Éva és Spier Tünde koszorúzta meg először Csiky Gergely mellszobrát. Az RMDSZ Arad megyei szervezete nevében Bognár Levente és Cziszter Kálmán, iskolánk diáktanácsának részéről Nagy Szilvia Hajnalka és Miculan Vlad, az EMKE Arad megyei szervezete nevében Matekovits Mária elnök és Khell Levente, az RMPSZ Arad megyei szervezete nevében Matekovits Mihály elnök és Kiss Anna helyezett el koszorút.

Végezetül Jakab István evangélikus lelkész áldását adta az iskolára, és elénekeltük a Himnuszt. A megnyitó után mesemondó verseny, népdalvetélkedő, szavalóverseny tarkította az ünneplő közönség napját.

[Fotó: Bortoș Júlia, Ilona János, Papp Anabella]