Tudományok fesztiválja, immár VIII. alkalommal

Tudomanyok_fesztivalja_2014November 7-én már kora reggel nagy sürgés-forgással készülődtek a résztvevő iskolák képviselői standjaik elkészítésére az Aurel Vlaicu Általános Iskola tornatermében. A Tudományok fesztiváljára csapatok érkeztek megyénk több iskolájából, Magyarországról, de bemutatkoztak aradi, temesvári és kolozsvári egyetemek is.

Számos érdekes fizikai, kémiai és biológiai jelenséget figyelhettek meg a látogatók, akik az ünnepélyes megnyitó után körbejárhatták a kiállítást, de a számítástechnika újabb vívmányaival is megismerkedhettek ugyanott. 

Iskolánkat két hetedikes, Sătmărean Gabriella és Pol Norbert, illetve két tizenkettedikes diák, Kovács Ernő és Wittmann Rudolf képviselte, Molnár Mária és Rogoz Marianna tanárok felügyelete mellett.

Asztalunkon a minigőzhajótól a robotig, a jód, vagy a naftalin szublimálásától és deszublimálásától az alkoholszondáig, a barométertől a liszttel töltött gumikesztyű merevvé válásáig nagyon sok érdekességre kaphattak magyarázatot az érdeklődők. Megmérhették, mennyi víz helyezhető el egy CD felületére, megtudhatták, miből bújnak elő kis fekete kígyócskák. A kísérleteket Páll Mária tanárnővel együtt készítettük elő.

14 óra után kezdtük lepakolni standunkat, majd a vendéglátóknak megköszönve a szervezést mindenki hazaindult.

[Fotó: Horváth Csaba]