Mákok, mákok, MÁKVIRÁGOK

Makvirag_2014_a_sav

Mint ahogy már évek óta szokássá vált, idén is vannak, vagyunk csikys Mákvirágok. Az RMPSZ jóvoltából újra járhattunk Szovátán, s találkozhattunk diáktársakkal az ország majdnem minden pontjáról. 

Makvirag_2014_bA Mákvirág-díj mára igen rangos kitüntetéssé vált, hisz ezt minden megye minden líceumi évfolyamából csak egy-egy diák kaphatja meg tanulmányi eredményeiért, példás magaviseletéért, sportolói és kulturális tevékenységért. Idén négyen jártunk a Teleki Oktatási Központban: Gulyás Beatrix, aki tavaly végzett s idéntől már egyetemi hallgató, Kovács Henrietta (XII. A), Sisa Rihárd (XI. A) és Ilona Judit (X. A).

Szerdán, október 8-án indultunk Szovátára, ahová (több éves tapasztalat) elég körülményesen lehet eljutni. Másnap már kirándulás várt ránk, Parajdon, Korondon jártunk, majd a Békási-szorost és a Gyilkos-tót is megnéztük.
Kimerülten érkeztünk vissza szálláshelyünkre, de azért a késő estig tartó beszélgetésekről, játékokról így sem mondtunk le. Pénteken próbára tettek bennünket. Csapatokra osztottak minket, s így kellett különböző feladatokat teljesítenünk a szovátai lakosok segítségét kérve. Ezt nagyon élveztük, hisz nem minden nap kell becsengetnünk minden házba lyukas cipőt, törött szerszámnyelet vagy tavalyi újságot kérni. Ugyanaznap délután előkészítettük a termet a szombati díjazásra, s egy rövid zenés produkciót is betanultuk.

Szombaton reggel (kissé álmosan, de elegánsan felöltözve) beültünk a terembe, ahol először az Apáczai-díjakat osztották ki a tudományos munkát végző tanároknak, majd ezt követően minden diák átvehette gyémánt, arany, ezüst, illetve bronz fokozatú Mákvirág-díját. A kiadós ebéd után mi szedelőzködni kezdtünk, majd haza indultunk, hisz hosszú út várt ránk Aradig. A vonatút meglepően hamar eltelt a szerzett barátok, emlékek felelevenítésével.

Azt hiszem, mindannyiunk nevében mondhatom, ez a néhány nap remekül telt el, nagyon hamar elszállt, s már türelmetlenül várjuk a következő pályázási lehetőséget, hogy újra utazhassunk Szovátára.

[Fotó: Ilona Judit] 

A korábbi évek Mákvirág-bejegyzéseit ITT találjuk meg.