Október 6. – Emlékezés a hősökre

Oktober_6_Szabadsag_szobor_sav

Körülbelül ezer fő látogatott el hétfőn 13 órakor a Szabadság-szoborhoz, hogy leróhassa tiszteletét és emlékezzen az aradi vértanúk 1849. október 6-i kivégzésére. Szokásos módon elhangzott a román, a magyar és az európai himnusz, ámde most mindhárom éneket a Magyar Nemzeti Filharmonikusok Énekkara adta elő élőben.

Következett az ünnepi beszédek sora, melyeket Gheorghe Falcă, Arad polgármestere nyitott meg. Az emberi értékekért való harcról s a szélsőséges nézetek mellőzéséről beszélt. Felszólalt Kelemen Hunor szövetségi elnök, aki a többség-kisebbség viszonyára hívta fel a figyelmet, s elmondta, hogy az egymás iránti bizalom az előítéletek miatt romlik meg. Potápi Árpád János, a magyar kormány nemzetpolitikájáért felelős államtitkára a 165 évvel ezelőtti történéseket idézte fel, és azt tanácsolta a hallgatóknak, hogy hajtsanak fejet a vértanúk emléke előtt, viszont a következő naptól fogva cselekedjenek ugyanolyan hősies módon, mint ahogy anno a 13 vértanú tette. Végül Bognár Levente, Arad város alpolgármestere beszélt a megemlékezőkhöz, és felhívta a figyelmet, hogy csak akkor maradhatunk meg erős magyar közösségként, ha együtt lépünk fel érdekeinkért.

Az ünnepi beszédeket a Magyar Nemzeti Filharmonikusok Énekkara újabb énekkel zárta, mely után a koszorúzás következett. A Szabadság-szobor lábánál koszorút helyezett el Kelemen Hunor, Potápi Árpád János, Bognár Levente, Király András oktatási államtitkár, a vértanúk leszármazottai, Matekovits Mihály, az RMPSZ Arad megyei elnöke és sokan mások. Iskolánk részéről Hadnagy Éva igazgató és Spier Tünde aligazgató, illetve Polanek Eszter (VIII. B) és Kecskés Lóránt (VIII. B) koszorúzott. Az Alma Mater Alapítványt Nagy Etelka elnök és Gerebenics Mihály ügyvezető alelnök képviselte az ünnepségen.

Az eseményen részt vettek hódmezővásárhelyi és kecskeméti vendégek, a Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium, a Székesfehérvári Zentai Úti Általános Iskola, illetve a Kunszentmiklósi Varga Domokos Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola diákjai. Iskolánk néptánccsoportjának lány tagjai népi viseletben vonultak fel a megemlékezére.

[Fotó: Bortoș Júlia, Csomós Roland, Ilona János]