A XXIX. Zrínyi Ilona Matematikaverseny Arad megyei fordulója

zrinyi_verseny_2019_sav

Zrínyi Ilona neve eredetileg nem a matematikához, hanem a történelemhez köthető. Ő volt II. Rákóczi Ferenc édesanyja. Az ő nevét viseli az a kecskeméti iskola, amelyben 1990-ben három matematikatanár elindította a Zrínyi Ilona Matematikaversenyt. Az első évben 27 iskola tanulói vettek részt, mára már több mint 2000 iskola diákjait vonzza ez a verseny.

Ennek a nagy kaliberű matematikaversenynek minden év februárjában Aradon is megrendezzük a megyei fordulóját. Ezért volt február 15-én, péntek délután fél három körül nagy sürgés-forgás a Csikyben. Három órakor pedig már mindenki a helyén ült, a kódlappal és az emléklappal a padján. Ekkor bontották ki azt a csomagot, amely a 236 tanuló feladatalapját tartalmazta, II. osztálytól a XII. osztályig.

A diákok korosztályuktól függően 60, 75, illetve 90 percen át dolgozhattak. Bár a feladatok feleletválasztósak (azaz 5 lehetséges válaszból kell kiválasztani a helyeset), magas szintű koncentrálóképességre van szükség. A megoldás nem mindig a matematikai ismeretektől függ csupán, hanem a szöveg helyes értelmezésétől is. A feladatot összeállító pedagógusok gondoskodnak arról, hogy érdekesebbnél érdekesebb gyakorlatokkal találkozzanak a tanulók. Mindig van legalább egy olyan feladat, amely esetleg kisebb különbséggel megjelenik minden évfolyamon. Az idei év ilyen feladatáról láthatunk alább két illusztrációt (kattintásra nagyobb méretben is). Az első kép a harmadikosok feladatlapjáról van, a második pedig a XII. osztály gondolkodását fogta munkára.

zrinyi_feladat_1

zrinyi_feladat_2

A számítógépes javításnak köszönhetően, a diákok már megtudták a saját pontszámukat. Az aradi eredményhirdetés március 4-én lesz a Csiky Gergely Főgimnázium Tóth Árpád termében. Akkor derül majd ki, hogy ki fogja Arad megyét képviselni a nemzetközi döntőn, amelyet idén Szombathelyen szerveznek meg április 12. és 14. között.

[Fotó: Naschauer Karina]

« 1 A 2 »

Kortárskönyv-kommandó: a sztori folytatódik

kk_kommando_kockaBár az első félév végén mindenki a lezárással volt elfoglalva és gondolatban a vakációt élvezte, a Kortárskönyv-kommandó, vagyis a X. A január 30-án, már a reggeli órákban izgatottan nyüzsgött, mivel újabb könyvek érkeztek.

Rudolf Ágnes tanárnő segítségével serényen iktattuk be azokat a könyveket, amelyekkel iskolánk könyvtára bővült. Ezúttal nemcsak rendelt, hanem adományozott könyvek is szerepeltek a listán, így 22 új kötettel gazdagodtunk, köztük a kisebbek számára íródott Kököjszi és Bobojsza (szerző: Török Sándor), Egy Zizi naplója (szerző: Rachel Renée Russel), illetve a nagyobbak számára íródott Sulijegyzetek 3. és 4. része (szerző: Tavi Kata), A monogramos gyilkosságok (szerző: Sophie Hannah), A szerelem kémiája (szerző: Krystal Sutherland) vagy Whisky szódával (szerző: Harsány Zsolt). Összesen immár 376 kortárs mű található a polcokon.

Jó olvasást kíván a Kortárskönyv-kommandó, hiszen „a könyv ajtó egy másik helyre, másik szívbe és másik világba.” (Catherynne M. Valente).

[Fotó: Juhász Alexandra]

« 1 A 2 »

Napközis játékokat keresünk

logikai-torony-fajatek_kisebbSzomorúan közlöm, hogy a napköziben „megöregedett” a játékok többsége, sokat meg is untak már a gyermekek. Ezért arra szeretnélek kérni benneteket, hogy ha lehet, segítsetek!

Szeretettel fogadunk minden játékot, amire már otthon nincs szükségetek. Főleg labdákra, logikai játékokra gondolunk, de bármi mást is örömmel fogadunk! Előre is köszönjük!

Implom ’19

implom_orszagos_sav

Január 31. és február 2. között zajlott le a középiskolások számára egységes követelményeket felállító Implom József Helyesírási Verseny erdélyi döntője, a hagyományokhoz híven a sepsiszentgyörgyi Mikes Kelemen Elméleti Líceum nagy múltú épületében. Iskolánkat ezen a rangos megmérettetésen Sallai Krisztina és Sisa Csenge a IX. A, Juhász Alexandra a X. A, valamint jómagam, a XII. C osztály tanulója képviseltük az ehhez megfelelő elszántsággal és buzgalommal felvértezve, Szente Gabriella tanárnő kíséretében.

A nagy esemény megnyitójára február 1-jén került sor a korábbiakban már megtapasztalt és megszokott ünnepélyes keretek között. Eme ünnepélyességet vitathatatlanul fokozta az is, hogy a tradíciótól eltérően a Székely Nemzeti Múzeum Bartók Terme adott otthont e ceremóniának, melyet már ténylegesen a várva várt verseny követett a Törökországi levelek írójáról elnevezett Kriza János utcai középiskolában. Hangsúlyozni érdemes, hogy a hangfelvétel formájában lejátszott tollbamondás és az azután kiosztásra bocsátott feladatlap egyaránt megegyező volt a IX–XII. évfolyamok tanulói számára, az első 9 (a kialakuló holtversenyek miatt 14) versenyző évfolyamtól függetlenül juthatott tovább a gyulai Erkel Ferenc Gimnáziumban később megrendezendő Kárpát-medencei fordulóra. Az erdélyi szakasz jelenlévő résztvevőinek száma 71 volt.

A program összeállítóinak érdeme, hogy általuk betekintésre jogosultunk a Székely Nemzeti Múzeum érdekfeszítő kiállításaira, este pedig a helyi Tamási Áron Színházban volt szerencsénk egy nem mindennapi folklórelőadást megnézni. Vacsora után ugyanott táncházat is rendeztek a számunkra.

Az eseménysorozat záróakkordjaként szolgáló eredményhirdetés másnap reggel zajlott le, ugyancsak a Székely Nemzeti Múzeum Bartók Termében. Ennek keretében okulhattunk hibáinkból, megerősítést nyerhettünk az egyes feladatokra megadott jó válaszainkat illetően, mindezt azzal a tanulsággal, hogy a jövőre nézve körültekintőbbek és magabiztosabbak legyünk a helyesírás tekintetében, mint ahogy ez a nyitóünnepségen is elhangzott.

[Fotó: Juhász Alexandra]

« 1 A 2 »

Heten, mint a… talentumosok!

talentum_2018-2019Utoljára tavaly november elején írtunk a temesvári Bartók Béla Elméleti Líceum által szervezett Talentum versenyről, amelynek érdekessége, hogy a jelentkező diákok nem egy, hanem két, általuk választott tantárgyhoz (informatika, kémia, biológia, fizika) kapcsolódó feladatsort oldanak meg. Közben lezajlott a verseny mindkét online fordulója, s a múlt hét végén az is kiderült, hogy kik jutottak tovább a verseny temesvári döntőjébe.  Folytatás

Tóth Péter Lóránt és a Rákóczi Szövetség a Csiky Gergely Főgimnáziumban

toth_peter_lorant_rakoczi_kisebbVegyetek erőt magatokon
És legelőször is
A legegyszerűbb dologhoz lássatok –
Adódjatok össze,
Hogy roppant módon felnövekedvén,
Az Istent is, aki végtelenség,
Valahogyan megközelítsétek.

(József Attila, A számokról)

Ezekkel a sorokkal vonta be a közönséget is a rendhagyó irodalomórába Tóth Péter Lóránt, aki január 29-én elevenítette fel a csikys diákoknak József Attila életét és munkásságát. Az előadást az 1989-ben alakult Rákóczi Szövetségnek köszönhetjük, amely a Kárpát-medencei magyarság anyagi, oktatásügyi és kulturális támogatását tűzte ki célul.  Folytatás

Az Országos Magyar Matematika Olimpia megyei szakasza

ommo_kisebbA diák iskolai előmenetelét igen hatékonyan lehet a versenyeken is felmérni. Január 26-án egy ilyen megmérettetésre került sor, amikor a Csiky Gergely Főgimnáziumban megszerveztük a most már olimpiává nőtt verseny megyei szakaszát. Amint a neve is jelzi, olyan ügyes matematikusoknak szól az Országos Magyar Matematika Olimpia, akik magyar iskolában végzik tanulmányaikat, tehát anyanyelvükön igyekeznek elmélyülni a magas szintű matematika világában.  Folytatás

Regemondó és képrege verseny Pécskán

regemondo_verseny_kisebbFebruár 1-jén, pénteken délben tartották meg a Pécskai 2-es számú Általános Iskolában a regemondó és képrege verseny Arad megyei szakaszát, amelyen iskolánkat 3 kisdiák képviselte, szép eredményekkel: a harmadik osztályos Dobos Maya Viktória első, Vajdovics Jázmin Vivien pedig harmadik helyezett lett regemondásban (felkészítő Khell Levente), míg Gáli Anita Andrea, IV. osztályos tanuló a harmadik helyen végzett a képrege versenyen (felkészítő Khell Jolán).  Folytatás