Díjkiosztás az Örökségünk fotópályázaton

oroksegunk_dijatadas_sav

A 2017-es Csiky-nap nyitányaként december 8-án, pénteken reggel került sor az Örökségünk fotópályázat hivatalos lezárására, azaz a pályázat kiértékelésére és a nyertesek kihirdetésére.

Ahogy azt a közönségszavazás bejegyzésében már közöltük, az Alma Mater Alapítvány és a Csiky Gergely Főgimnázium által október végén meghirdetett pályázatra a november 30-i határidőig összesen 12 általános iskolás és 27 középiskolás diák küldött be fotókat.

A három tagú zsűritől – László Ferenc, operatőr, Siska-Szabó Zoltán, természetfotós, Szilágyi Dóra, fotóművész – a pénteki díjkiosztáson megjelent diákok hideget, meleget egyaránt kaptak. László Ferenc és Siska-Szabó Zoltán egyaránt utaltak a formai szempontok betartásának fontosságára (helyesen kitöltött jelentkezési lap, a pályázat témájához való kapcsolódás, a képek elvárt technikai jellemzőinek betartása stb.), Szilágyi Dóra pedig az egyéni látásmód keresését, a téma megközelítésének változatos módszereit emelte ki. Mindezek mellett döntő szempont volt a befektetett munka mennyisége is, azaz hogy mennyire járt utána egy-egy fotós a témájának, mennyire kereste (és találta) meg a legmegfelelőbb helyet és pillanatot a fényképezéshez.

Valamennyi pályázó diákfotós egyéni részvételi oklevelet kapott (ezen egyik saját fotójuk is látható). A díjazottak pedig a következő diákok lettek:

V–VIII. osztályosok

I. díj: Ménesi Vivien (Zimándújfalui Móra Ferenc Általános Iskola, VIII. o.) – Fény a sötétben
II. díj: Rónai Zoltán (Csiky Gergely Főgimnázium, VII. o.) – Remény
III. díj: Back István Levente (Csiky Gergely Főgimnázium, VIII. o.) – Őr a város felett
Közönségdíj (a weblapos szavazáson): Nagy Andor (Aurel Vlaicu Általános Iskola, VIII. M).

Középiskolások

I. díj: Gál Ruth (XI. A) – Hagyományőrzés
II. díj: Cirják Zsana (IX. C) – Végállomás
III. díj: Nagy Dorottya (X. C) – Pontos véletlen
Közönségdíj (a weblapos szavazáson): Horváth Bálint (IX. C).

Az első helyezettek (mindkét korcsoportban) értékes fődíjjal, egy-egy Canon EOS 1300d típusú tükörreflexes digitális fényképezőgéppel dolgozhatnak gazdagodtak, de a többiek is szép ajándékoknak (kompakt fényképezőgép, külső merevlemez, fotóállvány, illetve fotótáska) örülhettek. A jutalmak beszerzéséhez Elekes Gábor (Concord Shop Kft.) nyújtott komoly támogatást.

A nyerteseknek, illetve valamennyi pályázónak gratulálunk, és kívánjuk, hogy a fotózást kitartóan folytassák! A pályázók által beküldött valamennyi fotót a szavazási oldalon láthatjuk, immár nem csak kóddal, hanem a szerzők nevével kiegészítve.

Képek a díjátadóról [Fotó: Ilona János, Juhász Alexandra]

« 1 A 2 »

Mikulás-nap a Csikyben és a Kincskereső Óvodában

mikulas_2017_sav

December 6-án, az előző évekhez hasonlóan, a X. osztályosok gondoskodtak arról, hogy iskolatársaiknak, illetve az óvodásoknak boldogabbá, örömtelibbé tegyék ezt a napot. A Mikulás-napot!

A tizedikesek már néhány héttel korábban elkezdték a szervezést: támogatókat kerestek és sütivásárt rendeztek az iskolában azért, hogy a befolyt összegből ajándékcsomagokat készíthessenek. Az óvodások részére 70 csomag készült el, az elemisek részére 160, az V.-től a XII. osztályosokig pedig minden diák szaloncukrot kapott.

Szerda reggel kilenckor indultak a Mikulások (két csoportban) teli puttonnyal, krampuszaik kíséretében az osztálytermekbe, ahol kérésükre a tanulók énekeltek nekik.

Tizenegy órára a Kincskereső Óvodába is elértek, ahol a Mikulás az ajándékokért az énekeken kívül rengeteg puszit és ölelést kapott az óvodásoktól. Az óvodások egytől egyig megígérték neki, hogy jók lesznek. (Reméljük, ígéretüket be is tartják!) Azzal búcsúztak, hogy jövőre is visszavárják a nagy szakállút, majd integettek neki.

Támogatóink, akiknek ezúton is szeretnénk megköszönni a közbenjárást: az RMDSZ Arad Megyei Szervezete, a Pro Schola Csiky Gergely Egyesület, a Cerbul Albastru Kft, a Bacoș család, a Naschauer család, a Nagy család.

[Fotó: Juhász Alexandra, Mártonfi Gedeon]

« 1 A 3 »

A Mikulás hozzánk is bekopogtatott

intri_mikulas_2017_sav

Ebben az évben sem feledkezett el rólunk. December 5-én éjjel hozzánk, bentlakó diákokhoz is benézett a Mikulás.

Nagy izgalommal és élvezettel várták, mint mindig a Mikulást (Laci bácsi személyében), és a vele tartó krampuszlányokat (Dobrai Szilvia, László Andrea, Nagy Dorottya, Oláh Ibolya).

Az alábbi képek alapján „megízlelhetitek” az intris diákok örömét az ajándékosztás közben.

[Fotó: Dobrai Szilvia]

« 1 A 2 »

A magyar nyelv napja a Csiky Gergely Főgimnáziumban

magyar_nyelv_napja_2017_sav

November 13-án a hagyományokhoz híven ünnepeltük meg a magyar nyelv napját iskolánkban. Két korosztályban, az V–VIII., valamint a IX–XII. osztályosok korcsoportjában játékos vetélkedő keretén belül mérték össze tudásukat a vállalkozó szellemű diákok.

Az V–VIII. osztályosok körében négy fős csapatok jelentkeztek, nemcsak Aradról (Aurel Vlaicu Általános Iskola, Csiky Gergely Főgimnázium), hanem a megye hat településéről (Ágyáról, Erdőhegyről, Kisiratosról, Majláthfalváról, Pécskáról és Zerindről). A verseny a közmondások, szólások, szállóigék ismeretén alapult. A tíz csapatnak a megadott idő alatt kellett hiányos szólásokat, közmondásokat kiegészítenie, képrejtvényeket megfejtenie, szólások alapján jellemeznie egy embert, összekevert szólásokat, közmondásokat kiválasztania. A vetélkedő győztese a Kisiratosi Páter Godó Mihály Általános Iskola Agymanók nevű csapata lett.

A középiskolások írásbeli vetélkedőjén a három fős csapatok az osztálytermeikben családi találós kérdésre feleltek, betű- és képrejtvényeket töltöttek ki, a jelentésmagyarázat alapján közmondásokat találtak ki és más érdekes feladatokat oldottak meg. Az összesen 31 versenyző csapat közül a legmagasabb pontszámot az Anonymus érte el, amelynek tagjai Hegyi Boglárka, Pattus Dorottya és Toth Yvette (XII. A) voltak. Gratulálunk a győzteseknek!

A versenyek után a diákok és tanárok Tóth Péter Lóránt kunszentmiklósi testnevelés szakos tanár, Radnóti-díjas versmondó, és Hajvert Ákos, a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesületének elnöke versösszeállítását tekintették meg. A klasszikus költők ismert és kevésbé ismert alkotásaiből szerkesztett műsort zenés flashmob-vetítések színesítették. Tóth Péter Lóránt és Hajvert Ákos délután a Bábszínházban is előadta a Nem mondhatom el senkinek… című versösszeállítást.

A versműsor után került sor a díjazottak jutalmazására. A vetélkedőn kiosztott könyjutalmakat az aradi Szabadság-szobor Egyesület támogatta. Köszönjük nagylelkű hozzájárulásukat!

[Fotó: Ilona János, Kovács Róbert, Rudolf Ágnes]

« 1 A 3 »

Ajándékot nem csak kapni, adni is öröm – idén is!

ciposdobozok_2015_sav

December van, itt a lehetőség ajándékozni. Az elkövetkező héten, december 11–15. között szervezzük meg iskolánkban a már hagyományos cipősdoboz akciót.

Akinek plüssjátéka, sapkája, sálja, írószere, vagy bármilyen más ajándéknak való tárgya van, tegye egy dobozba, csomagolja be szépen és írja rá, hogy hány éves leánynak vagy fiúnak szánja. December 11–15 között fogjuk összegyűjteni az ajándékcsomagokat az iskolában.

Ne feledjük: a rászoruló gyermekekhez is időben kell eljutnia a Jézuskának!

Segítőkészség, támogatás hétköznapi módon is

zoldseg_gyumolcs_sav

Idén is megrendezésre került országos szinten a zöldség- és gyümölcsgyűjtési és adományozási akció. A Nemzeti Támogatási Stratégia (SNAC) programjához iskolánk is csatlakozott, és a jószívű, gondos gyermekek és szülők jóvoltából több mint 800 kg élelmiszert sikerült összegyűjtenünk és eljuttatnunk a a Dévai Szent Ferenc Alapítvány által Kisiratoson fenntartott Pio Atya Gyermekotthonba, illetve a Máltai Ház idős lakóinak.

Ahogy arról weblapunkon rövidhírben már beszámoltunk, a Csiky Gergely Főgimnáziumban rendkívül sikeres volt az idei gyűjtési akció. Az elemi osztályosaink közül a legadakozóbbak a második osztályosok voltak, akik majdnem 300 kg-nyi, a harmadikosak pedig 150 kg-ot meghaladó zöldséget és gyümölcsöt hoztak be szüleik segítségével. Az V–VIII. osztályosoknál a leglelkesebbeknek az V. A-sok bizonyultak, akik 60 kg-gal támogatták a rászorulókat. Líceumi diákjaink kevésbé voltak segítőkészek ebben a kampányban. A legnagyobb mennyiség a XII. C osztályosoktól származott, akik 46 kg-ot ajánlottak fel.

Sajnos, voltak olyan osztályok, ahonnan egyáltalán nem került a kicsik vagy az idősek asztalára táplálék. Szomorú hozzáállás: kapni mindenki szeret, viszont adakozni ne kelljen… Végül az összegyűjtött termékekből 500 kg-ot a kisiratosi gyermekotthonba, 300 kg-ot pedig a Máltai Házba szállított el Kovács József vállalkozó.

Mindkét helyen nagyon örültek, hogy ismét gondoltunk rájuk. Köszönet az adakozó gyermekeknek, a segítőkész szülőknek és a lelkes pedagógusoknak!

[Fotó: Diószegi-Bondár Krisztina, Halai Annamária]

A 2017-es Csiky-nap programja

csiky-nap_20172017. december 8-án, pénteken kerül sor az idei Csiky-napi rendezvénysorozatra az Aradi Városi Tanács, a Municípiumi Kulturális Központ, az Alma Mater Alapítvány és a Pro Schola Csiky Gergely Egyesület támogatásával.

A testvériskoláinkból és Arad megyéből érkező vendégeket reggel 8 órakor fogadjuk az iskolában. A rendezvénysorozat első mozzanataként kerül sor reggel 8 órakor az Örökségünk fotópályázat kiértékelésére és díjkiosztó ünnepségére a Tóth Árpád teremben. 9 órakor kezdődik az ünnepélyes megnyitó Csiky Gergely mellszobránál, az első emeleten. Ennek keretében fogjuk átadni a Csiky-díjat az arra érdemes diáknak vagy diákoknak, megkoszorúzzuk iskolánk névadójának a mellszobrát, illetve felavatjuk a hírneves egykori pedagógus, dr. Berthe Nándor emléktábláját.

10 órától A középkori Arad címmel játékos csapatversenyt szervezünk a VI–VII. osztályosok számára az iskola Tóth Árpád termében. A középiskolások ugyanakkor A vígjáték az európai drámairodalomban címmel színházi fesztiválon vehetnek részt a Jelen ház nagytermében.

Szeretettel várunk minden érdeklődőt!

Örökségünk fotópályázat: közönségszavazás!

oroksegunk_plakat_sav

November 30-án éjfélkor lejárt az Alma Mater Alapítvány és a Csiky Gergely Főgimnázium által meghirdetett Örökségünk fotópályázat beküldési határideje. A zsűri már szorgalmasan dolgozik, pénteken meglesz az eredményhirdetés, addig azonban itt, a weblapon közönségszavazásra bocsátjuk a beküldött fotókat. A legtöbb szavazatot kapott fotós különdíjban részesül.

Az október végén meghirdetett pályázatra összesen 27 középiskolás és 12 általános iskolás tanuló (összesen öt Arad megyei iskolából) küldött be fotókat, melyeket ezekben a napokban bírál el a háromfős szakmai zsűri: László Ferenc, operatőr, Siska-Szabó Zoltán, természetfotós és Szilágyi Dóra, a Temesvári Nyugati Egyetem Művészet és Design Kara fotó-videó szakának idei végzőse, iskolánk egykori diákja.

Azt, hogy a két korcsoport versenyzői közül kik nyerik el az értékes jutalmakat, december 8-án, pénteken, az idei Csiky-napon fogjuk megtudni. Addig viszont itt, az iskola weblapján lehet szavazni a kedvenc fotónk szerzőjére. DE!!! Hogy minél tárgyilagosabbak legyenek a leadott szavazatok, a szerzők nevét kétbetűs kóddal helyettesítettük. A kódok semmilyen kapcsolatban nincsenek a valódi nevekkel, teljesen véletlenszerűen lettek létrehozva. Figyelem, ezúton kérjük meg a diákfotósokat, hogy péntekig ők maguk se árulják el azonosságukat! Hadd döntsenek a szavazók a fotók és csakis a fotók alapján! A galériában olvasható fotócímek a szerzőktől származnak.

Egyszerre három szavazatot lehet leadni, egyet az általános iskolások és a fotók nagy száma miatt kettőt a középiskolások kategóriájában. Lássatok hát neki, böngésszétek végig az alábbi galériákban a beküldött fotókat egyszer, kétszer, többször, majd pedig szavazzatok annak a fényképnek a szerzőjére, amelyik nektek a legjobban tetszik. A szavazás december 8-án, péntek reggel 8 órakor zárul.

Az V–VIII. osztályosok pályamunkái

 

Kedvenc általános iskolás fotósod:

 • AL (33%, 1,107 szavazat)
 • LH (20%, 681 szavazat)
 • CM (15%, 487 szavazat)
 • MA (11%, 365 szavazat)
 • KS (7%, 234 szavazat)
 • TU (3%, 98 szavazat)
 • BI (3%, 85 szavazat)
 • GE (2%, 74 szavazat)
 • DK (2%, 74 szavazat)
 • HE (2%, 74 szavazat)
 • FM (2%, 62 szavazat)
 • RT (0%, 15 szavazat)

Szavazók száma: 3,353

Loading ... Loading ...

 

A középiskolások pályamunkái

 

Kedvenc középiskolás fotósaid (egyszerre kettőt is választhatsz!):

 • WH (17%, 692 szavazat)
 • SU (11%, 470 szavazat)
 • VM (10%, 424 szavazat)
 • FL (10%, 415 szavazat)
 • OM (9%, 392 szavazat)
 • YR (7%, 285 szavazat)
 • QE (6%, 250 szavazat)
 • ZH (5%, 209 szavazat)
 • NA (4%, 180 szavazat)
 • HL (4%, 170 szavazat)
 • RA (4%, 163 szavazat)
 • ER (3%, 138 szavazat)
 • AM (3%, 120 szavazat)
 • TR (2%, 103 szavazat)
 • MZ (2%, 85 szavazat)
 • LA (2%, 67 szavazat)
 • UV (2%, 63 szavazat)
 • JN (1%, 54 szavazat)
 • GN (1%, 51 szavazat)
 • CK (1%, 51 szavazat)
 • PO (1%, 45 szavazat)
 • XV (1%, 45 szavazat)
 • DO (1%, 41 szavazat)
 • PE (0%, 19 szavazat)
 • BA (0%, 19 szavazat)
 • KL (0%, 18 szavazat)
 • IR (0%, 18 szavazat)

Szavazók száma: 4,181

Loading ... Loading ...