Kirándulás a múltba

tornyai_kirandulas_sav

Október 16-án, hétfőn reggel a Csiky Gergely Főgimnázium másodikos és harmadikos diákjai izgatottan gyülekeztek az iskolában, hiszen kirándulni indultunk. Az idén 10 éves Pro Pir Kult Egyesület meghívására Tornyára látogattunk, hogy megtekintsük a két régi, kedves ismerős, Suttyák András és Tóth Piroska által megálmodott és létrehozott tájházat.

Ragyogó napsütésben értünk Tornyára, ahol a ház udvarában a házigazdák népviseletbe öltözve, nagy szeretettel fogadtak bennünket. Hangulatkeltésként a gangon egy öreg bábu-házaspár morzsolta a kukoricát, sok régi szerszámmal körülvéve. A népes (több mint félszáz fős) gyereksereg lelkesen vette birtokba a portát. Csoportokban sorra megtekintettük az összegyűjtött mezőgazdasági, állattenyésztési, háztartási eszközöket az udvaron, az ólakban, a tornácon és a házban. A tanórákon a mesékben, leírásokban előforduló szavak életre keltek, tapinthatóvá váltak. Egy kis időre visszamentünk az időben, úgy éreztük, hogy nagymamánál, vagy dédinél vagyunk vendégségben. Láttunk vetett ágyat, bölcsőt, petróleumlámpát, viseleteket, írásos falvédőket, régi edényeket, bútorokat, rengeteg régi tárgyat. A kérdések egyre zúdultak a házigazdákra, s ők türelmesen válaszoltak mindenkinek. Közben a tévések is megérkeztek, így egy filmforgatás szereplői is lettünk. Az udvaron megcsodáltuk a kemencét, a nyári konyhát az összes konyhai eszközökkel, majd az ólakba is betekintettünk, ahol szárnyasokat, bárányokat és még nyulat is láttunk.

A gyereksereg legnagyobb örömére, bekapcsolódhattunk a munkákba is. Volt szövés, fonás, kukoricafosztás, morzsolás kézzel és morzsolóval. Sikerült leürítenünk a szekeret és a jószágoknak is összegyűlt az eledel a lemorzsolt kukoricából. Ezután a kukoricacsutkából és a csuhéból kézműveskedtünk. Készültek a csutkababák, a virágok és egyebek, épült a magas csutkatorony. A szorgos munkát Piroska néni és Bandi bácsi paprikás, hagymás zsíroskenyérrel és szőlővel jutalmazta. Lehetett még horgászni, focizni a nagypályán és sokat mozogni a ragyogó, őszi napsütésben.

Sok mindent tapasztaltunk és megtanultuk azt, hogy hagyományainkat meg kell becsülni, hogy azok ne merüljenek feledésbe.

Búcsúzás előtt a kisdiákok még egy meglepetésben részesültek: a meseházból botos cukorkát kaptak a háziasszonytól. Énekkel búcsúztunk és miután megköszöntük a szíves vendéglátást, élményekkel telten indultunk haza.

Az 55 kisdiák és tanítóik – e sorok szerzői – ezúton is köszönik a vendéglátóknak ezt a csodaszép, emlékezetes napot.

« 1 A 2 »

Zentai vendégek a Csikyben

zentaiak_latogatasa_sav

Iskolánk nyolcadik osztálya szombaton, október 14-én, zentai diákokat látott vendégül. A Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium összesen 36 tanulója érkezett Szerbiából Aradra.

A vendégeket a Tóth Árpád teremben fogadtuk, ahol dr. Muntean Tibor igazgató úr és Spier Tünde matematikatanár köszöntötte őket. A Csiky Gergely Főgimnáziumot bemutató két kisfilmet vetítettünk le, majd a vendégek bemutatkozása következett. Szórád Endre kémiatanár, a csoport kísérője ismertette velünk az oktatási intézményüket, utána klarinétszólót és szavalatokat hallhattunk.

Az iskolaépület bejáratánál található Bolyai János-emléktáblát is megkoszorúzták zentai vendégeink, majd kíséretünkben körbejárták az iskola két épületszárnyát. Ezután rövid városnézésre indultunk. A Szabadság-szobornál dr. Muntean Tibor ismertette az emlékmű történetét, majd a városközpontban többek között a Minorita templomot, a Városházát és a Neuman-palotát tekintettük meg.

Jutott idő egy Maros-parti rövid sétára is, a Kultúrpalota érintésével. Útközben közelebbről is megismerkedhettünk határon túli vendégeinkkel és igazán jókat beszélgettünk. Végül elérkezett a búcsú ideje. Azzal a reménnyel bocsátottuk el diáktársainkat, hogy tartani fogjuk velük a kapcsolatot.

[Fotó: Juhász Alexandra, Back István Levente]

« 1 A 2 »

Pénzmágnes – kulcs a gyarapodáshoz

penzmagnes_2017_savA Romániai Magyar Közgazdász Társaság (RMKT), Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa és a Magyar Mágnás Egyesület a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem partnerségében kétfordulós, egyéni tanulmányi versenyt hirdet magyar középiskolások részére Pénzmágnes – kulcs a gyarapodáshoz címmel. A verseny tananyaga a www.penzmagnes.ro honlapról érhető el.

Az idei versenyhez Kárpátaljáról és Délvidékről is csatlakoztak intézmények, ezáltal a kezdeményezés egy Kárpát-medencei megmozdulásra, megmérettetésre ad lehetőséget.

A verseny menete:

  • október 26-án kerül sor a verseny első fordulójára 14–17 óra között; az 50 kérdésből álló tesztre a diákok egyénileg, online kell válaszoljanak a www.penzmagnes.ro oldalon;
  • november 29-én lesz a verseny döntője Kolozsváron; a döntőben a 20 legjobb eredményt elért diák méri össze tudását, a feladatok között esettanulmányok, tananyaghoz kapcsolódó kérdések várhatóak; a díjak odaítéléséről egy szakmai zsűri dönt.

A verseny fődíja 500 euró, második díja 300 euró, harmadik díja 200 euró készpénz, ezenkívül különdíjakat is osztanak.

A kétfordulós versenyen való részvételhez 2016. október 25-ig mindenkinek egyénileg kell regisztrálnia a www.penzmagnes.ro oldalon. Ezen az oldalon találhatóak a versenyszabályok és a felkészüléshez szükséges anyagok is.

További kérdéseket a penzmagnes.iroda@gmail.com email-címen, valamint a +40 264-431488-as telefonszámon lehet feltenni.

TUDEK 2017, TUDOK 2018

tudek_2017A nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium részéről kaptunk értesítést a kutató középiskolás diákok konferenciasorozatáról (TUDOK), amelynek főszervezője a budapesti székhelyű Kutató Diákok Országos Szövetsége, és kezdeményezője dr. Csermely Péter professzor.

A konferenciára bármely tudományterületen végzett kutatással lehet jelentkezni, egy dolgozatnak maximum két szerzője lehet. Idén a Bethlen Gábor Kollégium látja vendégül a kutató diákokat és a mentor tanárokat 2017. december 8–10. között a regionális szakaszon, azaz a Tudományos Diákkörök Erdélyi Konferenciáján (TUDEK 2017).

Ez a rendezvény a magyar nyelven tanuló diákok önálló kutatásán alapuló tudományos konferencia. A zsűri szekciónként egyetemi tanárokból és az adott szakterület szakembereiből áll. A konferencia a Tanügyminisztérium által elismert és támogatott verseny.

A regionális szakasz minden díjazottja továbbjut a 2018 tavaszán megrendezendő TUDOK-ra. Az országos konferencia díjazottjai részt vehetnek a káptalanfüredi egyhetes kutatótáborban, a kiemelkedő eredményt elérők pedig a Nobel-díjátadáson való részvétel válogatójára is beadhatják jelentkezésüket. Az erdélyi regionális konferencia legjobbjai felvételt nyernek a Babeș–Bolyai Tudományegyetem egyes szakjaira, illetve a Sapientia Tudományegyetemre.

A regionális konferenciára csak a www.kutdiak.hu oldalon, a jelentkezési lap kitöltésével lehet jelentkezni. Jelentkezési határidő: 2017. október 31., éjfél.

További információt az alábbi elérhetőségeken lehet kérni: Bethlen Gábor Kollégium, 515.200, Nagyenyed,  Bethlen Gábor utca 1. Email: tudek17@yahoo.com Tel: 0258-861947 (intézmény), 0723 722 433 (Dvorácsek Ágoston).

H-faktor Hódmezővásárhelyen

h_faktor_savEgy meleg szeptemberi napon (27-én) Nyári Melinda magyartanár kíséretében ketten Hódmezővásárhelyre utaztunk a H-faktor nevű versenyre, melynek szervezője a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum Corvin Mátyás Szakképző Iskolája.

A szervezők meghívására vehettünk részt a H-faktoron. Iskolánkat két tanuló képviselte: Rónai Zoltán (VII. osztály) a hangszeres zene (zongora), illetve Tóthpál Eszter (IX. A) a tánc kategóriában. A verseny délelőtt 10 órakor kezdődött a hódmezővásárhelyi Fekete Sas Szálló báltermében és délután 2 óráig tartott. Nagyon izgalmas volt, sok szép produkciót láthattunk, díszvendégként pedig a 2010-es Megasztár tehetségkutatón versenyző Fivérek együttes egyik tagja, Seres Róbert énekelt.

Összesen 26 fellépő volt a különböző kategóriákban (ének, hangszeres zene, tánc, egyéb). Közülük nekem sikerült „elhoznom” egy II. helyet, tánc ketegóriában. Rengeteg élménnyel gazdagodtunk és jövőre újra kipróbáljuk tehetségünket.

[Fotó: Nyári Melinda]

További részletek és fotók a H-faktorról a promenad.hu weboldalon. 

Szabadságra nevelünk! Fegyelmezéssel?

pecsi_rita_savIsmert neveléskutató, Uzsalyné dr. Pécsi Rita tart előadást 2017. október 20-án, pénteken délután a Csiky Gergely Főgimnázium Tóth Árpád termében.

Az előadásra, melynek témája Szabadságra nevelünk! Fegyelmezéssel? 17,30-tól kerül sor. Szeretettel várunk minden pedagógust és szülőt!

„A nevelés az Élet szolgálata – ezt vallom, ennek módjait kutatom, keresem feleségként az önnevelésben, anyaként, tanárként és pedagógiai kutatóként is.” (Uzsalyné dr. Pécsi Rita)

A Tanár úr szellemisége

kovach_geza_konyvbemutato_sav

Egykori tanítványai, kollégái számára Kovách Géza személye felejthetetlen. Egy személyben volt kiváló pedagógus és komoly tudományos kutató. Diákként lehetetlen volt nem figyelni magyarázataira. Amikor lankadt a figyelem, egy-egy tréfával, szellemes bemondással azonnal felrázta a lankadtakat. Az iskolai kirándulásokon pedig ki nem fogyott a viccelődésből, két lábon járó enciklopédiaként mesélt templomokról, várromokról, csatahelyekről, avagy történelmi személyiségekről mondott el ismeretlen, a tananyagban nem szereplő, sokszor humoros történeteket.  Folytatás

Filmtettfeszt-vetítések Aradon

arta_sav

Idén immár 17. alkalommal szervezik meg a Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemlét Romániában. Aradon harmadik alkalommal kerül sor vetítésekre a helyi Citizenit Egyesület és az Aradi Municípiumi Kulturális Központ támogatásával. Bár a legújabb magyarországi alkotások közül a két leghíresebb – Enyedi Ildikó Testről és lélekről, illetve Herendi Gábor Kincsem című filmje – nem jutott el városunkba, az Arta moziban öt más nagyjátékfilmet megtekinthetnek az érdeklődők.  Folytatás