Táborpólós nosztalgiázás, kötélhúzással

kotelhuzas_sav

Idén november 13-án volt a nemzetközi „Vedd fel a tábori pólód nap”. Ebből az alkalomból a Diáktanács arra gondolt, hogy egy kicsit visszahozza az iskolába azt a nyári, könnyed, vakációs hangulatot, amelyet oly nagyon hiányolunk mi, diákok.

Az eredeti elképzelés szerint a diákok azt a felhívást kapták, hogy viseljenek táborokban kapott, különböző kampányok során szerzett, vagy akár csikys pólókat is (már aki rendelkezik hasonlóval), hogy ezzel is emlékeztessük magunkat a kedvenc nyári élményeinkre. Ám ahhoz, hogy egy kicsit feldobja ezt a napot, november 22-én, pénteken a nagyszünetben kötélhúzó versenyt hirdetett a Diáktanács az osztályoknak.

Így hát mi, csikysek november 22-én tartottuk meg a saját táborpóló-napunkat, egybekötve azt egy jó hangulatú, táboros tevékenységekre emlékeztető kötélhúzással. A versenyre összesen 8, négy fős csapat nezevett be, köztük két általános iskolás csapat is. A játékosok nem hagyták magukat megijeszteni a csípős hidegtől, minden erejüket felhasználva húzták a kötelet. Mindenkinél erősebben húzta a kötelet a X. C osztály négy képviselője (Krucsai Richárd, Kutnik Máté, Molnár Roland, Nagy Krisztián). A második helyen végzett a X. B osztály négyese (Heredi Richárd, Lovas Patrik, Molnár Szabolcs, Spasnici József), harmadik helyezést pedig a XI. C osztály csapata (Fodor Ákos, Kocsis Norbert, Pol Norbert és Simon Botond) ért el. Természetesen a részvevők jelenlétét és fizikai erőfeszítéseit egy-egy kisebb csokival hálálta meg a Diáktanács, hiszen az elvesztett energiát mihamarabb pótolni kell. :)

A szervezők külön örömére szolgált, hogy a csapatok megmérettetése után, többen is beszaladtak és helyet foglaltak a kötél két oldalán, így egy „közös” húzással zárhattuk le ezt a 20 perces vidámságot.

[Fotó: Vajda Noémi]

« 1 A 3 »

Első bevetésen az új könyvkommandósok

kkk_elso_bevetes_sav

November 14-én 26 könyvvel bővült iskolánk könyvtára. Kicsik s nagyok számára egyaránt vásároltunk könyveket, amelyek, reméljük, elnyerik a diákok tetszését! Osztályunk, a 1X. A, lelkesen várta a megrendelt könyveket, amiket az adományokból és az aprópénzgyűjtési akcióból befolyt összegből vásárolhattunk meg.

Szerda reggel izgatottan nyitottuk ki a dobozt, benne a könyvekkel, hisz osztályunk most először „könyvkommandózott”. Rudolf Ágnes magyartanárnő irányításával első alkalommal szervezte meg osztályunk az aprópénzgyűjtést, később pedig a könyvek kiválasztását és megrendelését. Próbáltunk olyan könyveket választani, amelyek között fiúk és lányok is találjanak kedvükre valót. Többek közt Leiner Laura új regénye, a Maradj velem is felkerült iskolánk könyvtárának polcára, de a kisiskolásokra is gondoltunk, 14, elsősorban az ő korosztályuknak szóló kötetet vásároltunk. A könyveket iktattuk, majd bevezettük őket egy elektronikus adatbázisba is, s elárulhatjuk nektek, hogy a könyvkommandó leltárán már 328 könyv szerepel.

Köszönjük az adományokat az osztályoknak, ahonnan kisebb-nagyobb összegeket gyűjtöttünk aprópénz formájában, az Alma Mater Alapítványnak, amely ezúttal is támogatta munkánkat, valamint nem utolsósorban egy tavalyi XII. A-s diáknak, Iacikov Csabának.

Jó olvasást kíván mindenkinek a kortárskönyv-kommandó!

(Ui. Már készülünk a következő könyvrendelésre!)

[Fotó: Juhász Alexandra]

« 1 A 2 »

Határtalanul a turizmus szakon

arad_bekes_hatartalanul_sav

November első hete a „határtalan” barátságok felelevenítéséről szólt, elsősorban a X. és XI. turizmus szakos osztály diákjai számára. Iskolánk a Határtalanul! program keretében négy napon át vendégül látta a Gál Ferenc Főiskola Békési Szakképző Iskola, Gimnázium és Kollégium csapatát, amelynek tagjaival csodás pillanatokat, gazdag élményeket éltünk meg.

A hétfői érkezés, a viszontlátás öröme egy tornyai tájházlátogatással folytatódott, majd kedden egész napos vársonkolyosi közös kirándulás következett. Ekkor már nagyon jól éreztük együtt magunkat,egyre szorosabb barátságok fűződtek, egyre családiasabbá vált a hangulat.

A szerda délelőtt a másnapi közös főzéshez szükséges alapanyagok bevásárlásával kezdődött, melynek során csapatokra osztva szorgosan tevékenykedtünk. Sikerült előkészíteni a másnapi ebéd hozzávalóit. Este egy fergeteges búcsúvacsorát fogyasztottunk el a Borosjenő melletti Jószerencse Malma (Moara cu Noroc) étteremben. A csütörtöki zárónap a közös főzés örömét hozta, békési barátainkkal együtt készítettünk el egy tradicionális, helyi specialitásból álló menüsort, amelyből nem maradhatott ki a csorba (savanyú leves), miccs és a palacsinta sem.

A közös programunk záró akkordjaként elfogyasztottuk a finom ebédet és közösen megegyeztünk abban, hogy a vidám percek, a fergeteges hangulat jövő év márciusában, Békésen folytatódik majd a Határtalanul! pályázat keretében.

Az együtt töltött feledhetetlen pillanatokért köszönet jár Palyusik Éva és Savolt Zoltán békési szaktanároknak, illetve Lévai Ildikó, Nyári Melinda és Hasas Paul csikys tanároknak.

A békésiek beszámolóját aradi látogatásukról ITT tekinthetjük meg.

[Fotó: Lévai Ildikó]

« 1 A 2 »

Mangalica Fesztiválra látogattak turizmus szakos diákok

mangalica_fesztival_sav

November 3-án, szombaton, egy szép, verőfényes napon látogatott Szegedre, a Mangalica Fesztiválra iskolánk néhány turizmus szakos diákja Nyári Andra és Melinda tanárnők, illetve Hasas Paul tanár úr vezetésével.

Először a Kárász utcán sétáltunk végig, merthogy ez Szeged fő sétálóutcája, majd külön váltunk, és egy óra szabadidőt kaptunk nézelődésre. Egy könyvesboltba is betértünk, ahol nemcsak nézelődtünk, de vásároltunk is. Utána a Széchenyi térre mentünk, ahol a fesztivált megrendezték.

Sok olyan standot találtunk, ahol kézműves tárgyakat kínáltak eladásra. Olyan standokat is szemrevételeztünk, ahol édességeket, különleges dzsemeket, lekvárokat, szörpöket és természetesen mangalica termékeket kínáltak az érdeklődőknek. Nyilvánvalóvá vált a számunkra, hogy mit neveznek gasztroturizmusnak.

A fesztivál hangulatát koncertek tették még élvezetesebbé. Néhányan a Tisza-part melletti parkba is elmentünk, ahol ismét kihasználtuk a tavaly óta ismert forgókat, hintákat, s jót szórakoztunk mindannyian. Visszatérve a Széchenyi térre, néhány csoportképet készítettünk és hazafelé indultunk.

Nagyon várjuk a legközelebbi kirándulást!

[Fotó: Nyári Melinda]

Csiky-nap, idén is!

csiky_nap_2018_kisebb2018. december 7-án, pénteken kerül sor az idei Csiky-napi rendezvénysorozatra az Aradi Városi Tanács, a Municípiumi Kulturális Központ, az Alma Mater Alapítvány és a Pro Schola Csiky Gergely Egyesület támogatásával.

A testvériskoláinkból és Arad megyéből érkező vendégeket reggel 8 órakor fogadjuk az iskolában. 9 órakor kezdődik az ünnepélyes megnyitó Csiky Gergely mellszobránál, az első emeleten. Ennek keretében fogjuk átadni a Csiky-díjat az arra érdemes diáknak vagy diákoknak, illetve megkoszorúzzuk iskolánk névadójának a mellszobrát.  Folytatás

Új év, új végzősök, új felnőttek – Szalagavató 2018

szalagavato_2018_sav

Az idei november 26. nagy mérföldkövet jelentett a 2018–2019-es tanév végzőseinek, hiszen elérkezett a felnőtté avatásuk napja. Ezen új kezdet megünneplésére, a tizenegyedikes évfolyam tanulói ünnepi műsorral készültek, melyet az Aradi Ioan Slavici Klasszikus Színházban mutattak be.  Folytatás

Drogprevenció – diákokkal, szülőkkel, pedagógusokkal

bonus_pastor_diakokkal_sav

A drogprevenció közös ügy, közös feladat: család és iskola együttműködésere van szükség. Ennek jegyében folytattuk iskolánkban november 15-én és 16-án a „Merj nemet mondani!” drogprevenciós eseménysorozatot, melynek keretén belül a Bonus Pastor Alapítvány munkatársai, Bartha Éva, Horváth Mária és Bartha Zsolt diákokkal, szülőkkel és pedagógusokkal beszélgettek a drogokról, a fogyasztás, rászokás veszélyeiről, a megelőzés lehetőségeiről. A tevékenységsorozat a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-hez benyújtott sikeres pályázat eredményeként jöhetett létre.  Folytatás

Adventi csendesség

adventi_csendesseg_kisebbAz adventi időszakban minden hétfő és péntek reggel 7:45-től egy rövidke (10–12 perc) elcsendesedésre hívjuk iskolánk diákjait, tanárait, illetve a szülőket a díszterembe, felekezeti hovatartozástól függetlenül. Közös ima, ének, bibliai ige és egy kis meglepetés szolgál majd útravalóul az ünnepi készület idejére.

Mindenkit szeretettel várunk!