Környezetvédelmi cikk

kornyezetvedelem1Nem tudom eléggé hangsúlyozni, milyen fontos a környezetünk védelme, úgyhogy szánok neki egy jó hosszú cikket.

Mint tudjátok a bolygó döglődik, de valamiért mindenki csak kenegeti a másikra, hogy igen, mert az a cég meg azok az emberek teszik tönkre a bolygót, holott ehhez mindenki egyformán járul hozzá. Mert most gondoljatok bele: valaki azt mondja, hogy ő, tegyük fel, napenergiát használ a háztartásában. Elmegy a boltba, beszerez napelemeket, otthon felszereli és vígan elvan, megnyugtatta a lelkiismeretét, hogy jót tett, védi a környezetet. De ahogy egy nagyon intelligens ember mondta annó nekem, „ha nem ott szennyez, ahol használod, ott szennyez, ahol előállították”, mert előállításkor is egy csomó szennyező anyagot termelünk. Szóval szépen lassan kinyírjuk a bolygót, ami a hátsónkat stabilan megtartja és ennek már vannak jócskán jelei. A legközelebbi lakható bolygót meg még mindig nem térképeztük fel, hogy egyáltalán legyen esélye a csodás emberi fajnak a fentmaradásra, ha beüt a krach… Lásd itt. Királyság!

A környezetünk védelmekor azonban nemcsak arról kell beszélnünk, hogy szemetelés, megújuló energiahasználat, spray-ek káros hatása az ózonra stb., hanem, például, a vadon élő állatok védelméről is. Mert ahogy egy háziállat bántalmazása bűncselekmény, úgy a vadon élő állatok lelövése is annak számít. Össze se tudnánk számolni, hány faj áll a kihalás küszöbén, de a vadászok mégis előszeretettel vadászgatnak rájuk, mert szép és el akarnak a haveroknak dicsekedni vele, hogy ni, mit lőttem. (Vagy mert jó sok pénzt lehet nyerni az értékesítéséből.) A WorldWideLife (WWF) környezetvédelmi szervezet ezen felbuzdulva egy videóban mutatja be, hogy mennyi közös dolog van az ember és az állatok viselkedésében. A videó rövid, mégis elgondolkodtató. Nézzétek meg és védjétek a környezeteteket, mert egy fecske lehet hogy nem csinál nyarat, de ha akár csak 10-en véditek a környezetet valamilyen módon, azzal már tettetek valamit azért, hogy az elkövetkező generáció is még tiszta, friss levegőt tudjon szívni egy nagyobbacska városban, tiszta vízben fürödhessen, ha a tengerre megy nyaralni stb. 😉

A módszerről többet itt olvashatunk. Zöld tippek itt:
http://www.eea.europa.eu/hu/green-tips
https://www.youtube.com/watch?v=yNisq75AGbY

kornyezetvedelem2