A kicsik is vizsgulnak…

tesztvizsga_IV_sav

Javában folyik az általános iskolások (II., IV., illetve VI. osztályosok) év végi felmérése. Amelyet idéntől vezetett be az Oktatásügyi Minisztérium azért, hogy a gyermekek időben megszokhassák a későbbi komoly vizsgák körülményeit, és azok már ne okozzanak kellemetlen meglepetést a diákok, tanárok és szülők számára. A felmérés eredményei most még semmilyen szempontból sem kizáró jellegűek, csupán a kisdiákok aktuális felkészültségének a mutatóiként értelmezhetők. Bármilyen tudásbeli hiányosságot, amely az eredmények kiértékelése nyomán derül ki, az érintett diákok, a pedagógusok és a szülők bevonásával lehet kiküszöbölni.

A teszt-menetrend a következő:
május 28–30. (szerda, csütörtök, péntek): a negyedik osztályosok tesztelése sorrendben román nyelvből, matematikából és anyanyelvből;
–  június 2–4. (hétfő, kedd, szerda): a másodikosok tesztelése román nyelvből, matematikából és anyanyelvből (a Csikyben magyar nyelvből);
június 5–6. (csütörtök, péntek): a hatodikos diákok tesztelése nyelv és kommunikációból, illetve matematikából.

Iskolánkban öttagú szervező bizottság gondoskodik a tesztlapok internetes letöltéséről, sokszorosításáról és a diákokhoz való eljuttatásáról. A tesztlapok kitöltését a különböző osztályokban további hat pedagógus felügyeli, a javításról pedig újabb nyolc pedagógus gondoskodik. A nem kevés szervező munkát igénylő felmérés végén az eredményeket a minisztérium összesíti majd.

Az alábbi képeken a negyedik osztályosokat látjuk, amint Khell Levente tanító bácsi és Rudolf Anna iskolapszichológus felügyeletével a szerdai tesztlapokat töltik ki.