Esély az életre

agy_3DEgyre többet hallunk az orvostudomány és a technika fejlődéséről, közös sikereiről. A számítógéppel vezérelt 3D-s (térbeli) nyomtatás segítségével ma már emberi szerveket, szívet, májat stb. tudnak modellezni az orvosok, s így jobban megismerik azok felépítését, esetleges hibáit, betegségeit.

IDE kattintva arról olvashatunk, hogy egy szívbeteg csecsemő életét éppen azzal mentették meg, hogy 3D-s modelt készítettek a szívéről, így a sebész pontosan tudta, hogy a műtét során mit kell majd tennie.

De ma már ott tartunk, hogy szükség esetén műkoponyát tudnak élő ember fejébe ültetni. Az alábbi cikkben említett 22 éves holland nő koponyája egy betegség miatt annyira megvastagodott, hogy súlyos agykárosodás miatt meghalt volna az életmentő műtét nélkül. A 3D-s nyomtatással előállított koponyaimplantátumot 23 órás műtét során ültették be, s azt nem is dobta ki a nő immunrendszere. A műtét óta már több mint egy hónap telt el (az utrechti University Medical Centre idegsebészei csak most hozták nyilvánosságra az esetet), a fiatal nő visszanyerte rendes látását, tünetmentes és már dolgozik. A cikket IDE kattintva olvashatjuk el.

Lehet, hogy elsőre kissé ijesztően hangzanak ezek a tények (nekem legalábbis úgy hangzottak), de ha ilyen módon életet mentenek, egy nap akár a miénket is, úgy kell felfognunk, mint lehetőséget az életre.