„Tartsátok tiszteletben e napot!” – Március 15. a Csikyben

Marcius_15_sav

„Tartsátok tiszteletben e napot, melyen a nép szava először megszólalt! Március 15-e az, írjátok föl szíveitekbe, és el ne felejtsétek. (…) Ezen túl minden nap új dicsőséget fog számotokra hozni; a nép fölébredett, a nép követelte századok óta megtagadott jogait, a nép kivítta jogait, minek láncait legközelebb találta.” Jókai Mór Forradalom vér nélkül című cikkéből (mely 1848. március 19-én jelent meg az Életképek című lapban) idézett Kis Zsuzsanna (XI. A) és Sisa Rihárd (X. A), a két műsorvezető iskolánk ünnepi megemlékezésén, 2014. március 14-én. 

A Csiky Gergely Főgimnáziumbeli rendezvényt megtisztelte jelenlétével Király András oktatási államtitkár, Cziszter Kálmán városi tanácsos, Vida Attila, az LMP országos választmányának titkára, Takács Péter, az LMP nemzetpolitikai munkacsoportjának vezetője, a makói Szent István Gimnázium, valamint a Hódmezővásárhelyi Kertvárosi Katolikus Általános Iskola küldöttsége.

Iskolánk kórusa Kodály Zoltán- és Bárdos Lajos-műveket, majd később Kossuth-nótákat adott elő Szabó Csilla zenetanár vezényletével, majd Király András szólt az egybegyűltekhez. „1848. március 15. tulajdonképpen a magyar nemzet születésének a napja, és ettől nemzeti ünnep, ettől szép” – mondotta, majd emléklappal és emlékéremmel köszönte meg Takács Péternek az aradi Szabadság-szobor Egyesületnek, illetve a Kincskereső Óvoda felújításához nyújtott segítséget.

Lehoczky Attila történelemtanár méltatta az 1848-as forradalom jelentőségét, kiemelve azt a hitet, amellyel a márciusi ifjak utcára vonultak és szembeszálltak Európa akkori legerősebb elnyomó hatalmával. Borbély Hunor (V. B), Naschauer Kinga (VI.), illetve Tóthpál Eszter (V. A) szavalt, majd a makói diákok adtak elő két verset és egy népdalt. A csikysek részéről Back Annamária és Faragó Richárd nyolcadikos diákok a Petőfi-domborműnél, Kurunczi Viktória és Kecskés Lóránt hetedikes diákok a Kossuth-domborműnél koszorúztak, a makói és hódmezővásárhelyi vendégek pedig a Csiky-mellszobornál helyezték el a megemlékezés koszorúit.

Az ünnepi műsor a Himnusz közös eléneklésével zárult.