Könyvvásár a díszteremben

Mentor_konyvbemutato_sav

Az aradi Kölcsey Egyesület és a marosvásárhelyi Mentor Kiadó szervezésében március 5-én, 13 órától a Tóth Árpád teremben könyvvásárra került sor, amelyen a Mentor Kiadó könyvein kívül magyarországi kiadók szépirodalmi, gyermekirodalmi, ismeretterjesztési kiadványaiból és képes albumokból válogathattak az érdeklődő diákok. A paletta igen színes volt, mondák, népmesék, regények, verses kötetek, történelmi, életmód-tanácsokat adó könyvek és sok más műfajhoz tartozó kötetek közül választhattak az érdeklődők. Klasszikus költők művei is fellelhetőek voltak, mint például Ady Endre és József Attila összes költeménye és külföldi írók, például, John Grisham könyvei. 

Káli Király Istvánt, a Mentor Kiadó igazgatóját kérdeztem a könyvvásárról.

– Hány könyv van itt összesen?
Káli Király István: – Körülbelül 600 cím van most kiállítva, ebből 220-230 a Mentor Kiadó kiadványa, a többi magyarországi kiadók által megjelenített könyv, amit a Mentor Kiadó könyvkereskedőként is forgalmaz.

Melyek a legnépszerűbb könyvek a tinédzserek körében?
K. K. I.: – A fiatalok érdekes módon az izgalmasabb felnőtt könyvekhez ragaszkodnak, de az ifjúsági könyvek kategóriájában is elbarangolnak. Nagyon nagy kereslet ennek a korosztálynak a részéről igazán nincs, pedig már meggyőződtünk arról, hogy érdekli őket mindaz, ami újdonság a világban, és mindaz, ami kortárs irodalom. Vannak kedvenc szerzők, elsősorban a slágerkönyvekről van szó, azokról, amelyek a világban valamilyen módon már bestsellerré váltak. A legnagyobb probléma az, hogy éppen ez az a korosztály, amely egyre kevesebbet áldoz könyvvásárlásra, hiszen a szülők által biztosított zsebpénzből nem valószínű, hogy könyvre költenek.

– Véleménye szerint egy olcsó könyv is ér annyit, mint egy drágább?
K. K. I.: – Ez nem árkategória függvénye, vannak bestseller könyvek, amelyek fordítások, és viszonylag sokba kerülnek. Megveszik ezeket is, de vannak az olcsóbb kategóriájú könyvek, amelyek legalább olyan jók, sőt szerintem azok között van jobb is, melyek művészeti minőséget nyújtanak.

– A 17 órától kezdődő könyvbemutatóról elöljáróban tudna valamit mondani?
K. K. I.: A Mentor Kiadónak kitűzött célja az, hogy elsősorban az erdélyi magyar szerzők műveit jelentesse meg. Ezek közül hoztunk el néhányat, amik a 2013-as év második felének kiadványai. Vári Attila prózaíró regényét, Sebestyén Mihály Midway-szigetek című novelláskötetét mutatjuk be, azonkívül van egy sorozatunk, Emberi életek, oral history jellegű kiadványunk, melyben emberek saját életükről írnak, mintegy pótlásként a XX. század második felének történelmi világához, hiszen ennek az időszaknak történelme gyakorlatilag megközelíthetetlen, mert viszonylag aljas hazugságokra alapozódik, és ezt úgy lehet megismerni, ha az illető kort megélt emberek saját élettörténetét feldolgozzuk.

[Fotó: Bortoș Júlia]