Megkezdődött a próbaérettségi

Probaerettsegi_2014_sav

A román nyelv és irodalom írásbeli próbával március 3-án, hétfőn reggel 9 órakor kezdetét vette a próbaérettségi. Ahogy azt korábbi cikkünkben már jeleztük, a próbaérettségin idén már a tizenegyedikes diákok is részt vesznek, hogy idejében megszokják, megtapasztalják az érettségi vizsga feltételeit, körülményeit, lefolyását. Iskolánkban tehát mindhárom XI. osztály (A, B és C), illetve négy XII. osztály (A, B, C, D) diákjai gyürkőztek neki a román tételeknek. (A XII. E osztályból csak három diák vesz részt a próbavizsgán, mert év végén is ennyien szándékoznak érettségizni.) 

Más-más típusú tételt kaptak a reál és a technológia szakos, illetve a filológia szakos (a XII. B osztálybeli) diákok. Azonos volt viszont a kérdések száma (3-3 darab 30 pontos kérdés minden tételtípusnál), és, természetesen, a vizsgaidő is, azaz 3 óra. Amint azt a vizsgabizottságtól megtudtuk, gördülékenyen folyt le a mai vizsga, idejében érkeztek a tételek, idejében megtörtént azok sokszorosítása és a termekbe való juttatása is. Minden teremben felolvasták az érettségi szabályzatnak a diákokra vonatkozó alpontjait (a vizsgalapok kitöltésének módja, mobiltelefonok és más elektronikus eszközök használatának tilalma, az esetleges másolásra és más szabálysértésekre vonatkozó kitételek stb.), a (próba)vizsgázók pedig a megfelelő jegyzőkönyvek aláírásával bizonyították, hogy tudomásul vették a szabályzatot.

Március 4-én, kedden a magyar nyelv és irodalom írásbelivel folytatódik a próbaérettségi, március 5-én, szerdán következik a szakhoz kapcsolódó kötelező tantárgy írásbelije (a csikysek esetén matematika, illetve történelem), majd 7-én, pénteken a szaknak megfelelő tantárgyterületről választható tantárgy írásbeli vizsgájával zárul a hét.

[Fotó: Ilona János]