Bánsági diákok II. kisfilmfesztiválja – megkezdődött a felkészülés

Bansagi_kisfilmfesztival_2014_aa_sav

Január végén alakult ki a Bánsági diákok II. kisfilmfesztiválján induló aradi csapat összetétele. Először a meghirdetett 10 főnél többen jelentkeztek, majd néhányan visszamondták a jelentkezést, úgyhogy végül a következő csikys diákok kerültek be az idei aradi kisfilmes gárdába: Bacsilla Sándor (IX. A), Bognár Tünde Mária (XI. C), Bortoș Júlia (X. C), Csomós Ferenc Roland (IX. A), Kopka Zoltán Csaba (IX. C), Mészár Tamara Krisztina (X. B), Rostás Szandra Tamara (XI. A), Stefanik András (IX. B), Tóthpál Béla (X. A), Zsámbok Zoltán (IX. A). A pályázati kiírás szerint az ő dolguk lesz egy-egy rövidfilmet összeállítani Arad város emlékhelyeiről, ahogyan a temesvári Bartók Béla Elméleti Líceum tízfős csapata is összesen tíz, temesvári emlékhelyet bemutató kisfilmmel fog bemutatkozni az idén júniusban a Csikyben megszervezésre kerülő kisfilmfesztiválon. 

A felkészülés első állomásaként február 26-án, szerdán a történelmi emlékhely fogalmával ismerkedtek a csikys diákok. A kora délutáni foglalkozás vendége Ujj János nyug. történelemtanár, helytörténész volt, aki tavaly is aktívan segítette a kisfilmfesztiválosok munkáját, s aki ezúttal pontos listát sorolt fel a diákoknak az Aradon fellelhető emlékhelyekről. Az egyházi jellegű, az 1848–49-es szabadságharccal, az első, illetve a második világháborúval, a kultúra megannyi személyiségével, illetve az 1989-es eseményekkel kapcsolatos emlékművek, emléktáblák, szobrok közül bármelyiket választhatják majd a csikysek az általuk elkészített kisfilmek témájául.

A továbbiakban a fényképezéssel és filmezéssel kapcsolatos technikai fogalmak tisztázása, illetve a gyakorlati munka következik.