Örökségünk őrei – Ki utazik Brüsszelbe?

Oroksegunk_orei_savFebruár utolsó napján, pénteken, elérkezett az Örökségünk Őrei – Fogadj örökbe egy műemléket programon résztvevő csapatok számára a nagy nap, a verseny pillanata.

Winkler Gyula európai parlamenti képviselő indította el ezt a programot, amelybe a Csiky Gergely Főgimnázium diákjai is bekapcsolódtak. Felkészítő tanáraink – Muntean Tibor, az általános iskolás csapatok, illetve Lehoczky Attila, a középiskolás csapatok „mentora” – hétről hétre ismertettek meg Arad épített örökségével. Ezzel párhuzamosan a kialakult csapatok az általuk örökbe fogadott műemlékek történetét, illetve magát a műemlékvédelmet tanulmányozták és népszerűsítették. 

Az általános iskolás csikys csapatok (a VII. A és VII. B osztály diákjai közül) a következők voltak:
– a Víztoronyt örökbe fogadó csapat: Balogh Fábián Károly, Bíró Endre, Bitai Vivien Ágnes, Horga Annamária, Polanek Eszter, Szabó Beátrix, Terpe Gloria Rebeca;
– az Új Színházat örökbe fogadó csapat: Bella Edith, Kecskés László Lóránt, Kurjatkó Dóra Rebeka, Kurunczi Viktória, Kutnik Andrea Virág, Mezei Evelin, Spier Szilvia.
A középiskolás csikys csapatok:
– a Kultúrpalotát örökbe fogadó csapat: Benő Alexandra, Czernák Endre, Horváth Szilvia, Méhész Dávid, Szabó Izabella (XI. A osztály);
– a Régi Színházat örökbe fogadó csapat: Kis Zsuzsanna, Kovács Henrietta (XI. A), Sisa Rihárd (X. A), Tóth Bianka, Tóth Blanka (XI. A);
– a Fehér Kereszt Szállót örökbe fogadó csapat: Csiki Gergely, Tari Stefánia, Tóthpál Béla, Zaharie-Gulyás Ábel (X. A), Zámbori Renáta (XI. B).

Iskolánk dísztermében zajlott a verseny, ahol Hadnagy Éva rövid köszöntője után Bognár Levente alpolgármester üdvözölte az egybegyűlteket. Reményét fejezte ki, hogy a diákok lelkesedése a műemlékvédelem iránt nem ér véget, hanem folytatódni fog a fődíj, vagyis a brüsszeli kirándulás elnyerése után is. Az eseményt két hírneves aradi helytörténész, Puskel Péter és Ujj János is megtisztelte jelenlétével. A bevezető rész végén Hadnagy Éva felolvasta Winkler Gyula levelét is, amelyet a versenyző diákoknak és a felkészítő pedagógusoknak írt. Idézet ebből: „Ezen a vetélkedőn mindenki győz, hiszen szüleink, elődeink kulturális örökségét óvjuk, vigyázzuk, ugyanis nem elég csak szeretni, ragaszkodni műemlékeinkhez, hanem meg is kell őrizni őket, hogy átadhassuk a következő generációknak.”

Az egész délelőtt tartó versenyben a csapatok számítógépes prezentáció keretében mutatták be az általuk örökbe fogadott épületet. Ezután a népszerűsítésért indított közösségi oldalukat ismertették, illetve elmondták, hogy hol és milyen eszközökkel reklámozták a választott műemléküket. Ugyanezen a napon értékelte ki a zsűri a műemléket bemutató dolgozatot is, amelyet a verseny részeként egy korábbi időpontban kellett leadniuk a csapatoknak.

A háromtagú zsűrit Kocsis Rudolf szobrászművész, egyetemi tanár, Olasz Angéla történelemtanár, helytörténész és Várkonyi Zoltán műépítész alkotta. A zsűri indokolta a pontozást, kiemelve csapatonként az erős és a gyenge pontokat. Olasz Angéla a helyenként felületes tudományos háttérmunkára, a könyvészeti anyagok, illetve a forrásszövegek nem megfelelő kezelésére, Várkonyi Zoltán pedig az épületek leírásánál tapasztalható hiányosságokra hívta fel a figyelmet. Az általános iskolásoknál az Új Színházat, a középiskolásoknál a Fehér Kereszt szállót örökbe fogadó csapat lett a győztes. A középiskolásoknál második a Régi Színház, harmadik pedig a Kultúrpalota csapata lett.

A két „befutó” csapaton kívül a középiskolás kategóriában egyéni versenyzőként is be lehetett nevezni. Az egyéni verseny győztesei Benő Alexandra és Horváth Szilvia XI. A osztályos tanulók lettek. Így a Csiky Gergely Főgimnáziumból összesen 14 tanuló utazhat áprilisban Brüsszelbe. Addig a csapattagok fontos feladata, hogy eltervezzék, miként folytatják a műemlékvédelemmel és Arad történelmi nevezetességeinek megismerésével, népszerűsítésével kapcsolatos munkájukat.

[Fotó: Bacsilla Sándor, Csomós Roland, Ilona János, Kurunczi Ferenc]