Kódlapok bűvöletében – Zrínyi Ilona Matematikaverseny a Csikyben

Zrinyi_Ilona_matekverseny_2014_sav

Sűrű volt az elmúlt hét az általános iskolás és a középiskolás diákoknak is. A nyolcadikosok képességvizsga-szimulálása és a szombati tantárgyversenyek között február 21-én, pénteken kora délután került sor a Zrínyi Ilona Matematikaverseny Arad megyei szakaszára. A helyszínt, akárcsak az elmúlt években, iskolánk biztosította. A szervezőbizottság tagjai Spier Tünde matematikatanár, Kiss Anna módszertani pedagógus, Matekovits Mihály nyug. matematikatanár, az RMPSZ Arad megyei elnöke, valamint a versenyzőket felkészítő és elkísérő tanárok. 

A MATEGYE (Matematikában Tehetséges Gyermekekért Alapítvány) által meghirdetett versenyre Arad megyéből 297 diák iratkozott fel. Közülük a döntő többség általános iskolás, csupán 26-an középiskolások. Újdonság a korábbiakhoz képest, hogy idén már a második osztályosok is jelentkezhettek. Amint azt Spier Tünde főszervezőtől megtudtuk, a tételek inkább stílusukban, mint nehézségi fokukban jelenthettek nehézséget az itteni versenyzőknek, hiszen számos olyan logikai feladattal is meg kellett birkózniuk a diákoknak, amelyeket nem irányoz elő a romániai tananyag. Ezek célja, hogy a tanulás ne automatikus legyen, azaz ne csak az információkat jegyezzék meg a gyermekek, hanem a köztük lévő logikai kapcsolatokat s a hozzájuk vezető gondolatmenetet is. Ez, természetesen, nem csak a matematika, hanem más tantárgyak elsajátításában is segíthet. A Zrínyi-típusú feladatok többsége nem matematikai szempontból nehéz, inkább a feladat szövegének megértése, végiggondolása, egy-egy segédrajz elkészítése a lényeges.

A diákok kódlapokon dolgoztak, amelyek már a pénteki nap folyamán Magyarországra kerültek, ahol számítógépes javítás végén jönnek létre a végleges pontszámok. Ezek néhány napon belül elérhetőek lesznek a MATEGYE honlapján és, természetesen, a weblapunkon is. Március 6-án, a Csiky Gergely Főgimnáziumban lesz a díjátadás, amelyen évfolyamonként (illetve a középiskolások mezőnyében egységesen) az első hat helyezettet díjazzák. Ugyanekkor derül ki az is, hogy a legjobb pontszámot elért versenyzők közül ki kap meghívást a verseny kecskeméti döntőjére.

[Fotó: Ilona János]