Örökségünk őrei a Csiky Gergely Főgimnáziumban

A 2013–2014-es tanévben a Csiky Gergely Főgimnázium diákjai is bekapcsolódtak az Örökségünk őrei – Fogadj örökbe egy műemléket című programba. Ennek célja, hogy az adott település műemlékeihez kapcsolódó közösségépítő tevékenységek segítségével növelje a diákok identitástudatát, magyarságtudatát. Munkájukat Lehoczky Attila, illetve Muntean Tibor történelemtanárok irányítják.

Az aradi 6 csapat közül kettő, a történelem szakkör VII. osztályos tanulói a Víztornyot, illetve az Új Színházat „fogadták örökbe”.


Az Aradi Ioan Slavici Klasszikus Színház

SzinhazMi azért választottuk a színházat, mert Arad műemlékei közül ez az egyik legimpozánsabb épület. Végigsétálva a város központján, lehetetlen nem észrevenni e gyönyörű építészeti remekművet. Az elmúlt 140 évben rengeteg színdarabot mutattak be a színházban, de számunkra a legemlékezetesebb a Monte Cristo grófja.

Úgy gondoljuk, hogy ez az épület Arad legfontosabb műemlékei közé tartozik és vigyáznunk kell rá.

A VII. B osztályos csoportunk tagjai: Bella Edith, Kecskés László Lóránt, Kurjatkó Dóra Rebeka, Kurunczi Viktória, Kutnik Virág Andrea, Mezei Evelin, Spier Szilvia.

Bella Edith


A Víztorony

ViztoronyA VII. A osztályos csapatunk az aradi Víztornyot választotta, mert történelmi szempontból fontos szerepet játszott a város életében.

1896-ban építette egy skóciai cég. 1956-ig volt használatban. Ez a torony táplálta a tűzoltók vízkészletét, sőt néhányan a tűzoltók tornyának is nevezték. A 35 méter magas építmény a középkori vártornyokra emlékeztet. Fémlemezzel borított fatetőzete alatt egy henger alakú 400 tonnás vízmedence található. 1990 után megerősítették, javították. Idén lesz 118 éves. Jelenleg múzeumként működik.

Csapat_viztoronyInterjút készítettünk Horia Truţă úrral, a torony igazgatójával is. A csapatunk tagjai: Balogh Fábián, Bíró Endre, Bitai Vivien, Horga Annamária, Polanek Eszter, Terpe Glória.

Horga Annamária