Egy legenda születése

Szerintem nincs olyan ember a földön (na jó, talán mégis van néhány), aki nem látta volna a James Cameron által rendezett Titanic című filmet, amely egy megtörtént hajóbaleset szomorú történetét mutatja be.

Azoknak, akik nem tudják: a Titanic óceánjárót a Harland and Wolff hajógyárban építették, az észak-írországi Belfastban. Első útján (melynek célja az angliai Southamptonon, a franciaországi Cherbourgon és az írországi Queenstownon át az egyesült államokbeli New York City volt), 1912. április 14-én, vasárnap éjjel 23:40-kor a hajó jéghegynek ütközött, és 2:20-kor, az ütközés után alig több mint két és fél órával kettétört, majd elsüllyedt. A legtöbb áldozat (688 fő) a legénység soraiból került ki; többek között Edward John Smith kapitány, Henry T. Wilde legfőbb tiszt, William Murdoch első tiszt, James Moody hatodik tiszt, Jack Philips rádiós, illetve a két hajóorvos, dr. O’Loughlin és helyettese, dr. John Edward Simpson sem élte túl a balesetet. A hajón dolgozó, illetve utazó 1690 férfi közül csak 338-an menekültek meg. Összesen 2224 ember indult el 1912. április 10-én azzal a reménnyel, hogy a hajó nemsokára New York-ban fog partot érni… viszont csak 710 embernek valósulhatott meg ez a remény.

Ma már elég jól ismerjük annak okát, hogy miért és hogyan ment végbe ez a tragédia. Az évek során a „Titanic-filmek” mellett sok-sok látványos dokumentumfilm is készült ebben a témában. Az alábbi is egy ilyen, amelyből megismerhetjük az óceánjáró és építőinek történetét. A címe: Titanic: Birth of a Legend (Titanic: Egy legenda születése). 2005-ben készítette William Lyons, mi pedig magyar szinkronnal tekinthetjük meg.

 

Véleményed

Eredmények

Betöltés ... Betöltés ...