Szászavinci apokalipszis

Apokalipszis: végítéletszerű, mindent elpusztító katasztrófa. Röviden: világvége. De a világvége mindenkinek mást jelent. Sokaknak ez lehet egy fontos személy elvesztése, egy párkapcsolat vége, egy csalódás olyasvalakiben, akiért az életedet is adtad volna… vagy talán egy rossz jegy is jelentheti a világvégét.

Szászavinc (Geamăna): falu Fehér megyében, az Erdélyi-középhegységben. 1977-ben Nicolae Ceaușescu jóváhagyta a közeli veresvölgyi réz kitermelését. 1986-ban pedig a szászavinci emberek azt hitték, hogy nincs tovább. Ennyi, kész! Itt a világvége! A helyi lakosságot rövid idő alatt kitelepítették, mivel a veresvölgyi rézbányából kiáradt hordalék lepte el a falut. Ma az egész faluból már csak a templom tornya látszódik. A szennyes hordalékkal borított falu körüli területen jelenleg 20 személy él. Talán abban reménykedve, hogy javulni fog a helyzet…

E cikk megírásának ötlete Siska-Szabó Zoltán természetfotós múlt csütörtöki kiállítása után született meg. Akkor a „szászavinci apokalipszissel” kapcsolatos döbbenetes képeket és fotósorozatot is láthattunk a Csiky dísztermében. Az alábbi videó is a kis falu tragédiájáról szól. Érdemes megnézni! (A 3:50-nél kezdődő képváltást nagyon eltalálta a film készítője!…)

 

Véleményed?

Eredmények

Betöltés ... Betöltés ...

2 hozzászólás a(z) “Szászavinci apokalipszis” bejegyzéshez

  1. Amikor ilyen képeket lát az ember rögtön felmerül a kérdés “Hol vagy Úram,hogy ezt megengeded”Mer az Úr az Isten azért teremtette a természetet, hogy az ember gyönyörködjön benne, nem azért,hogy elpusztitsa.
    Máthé János (Kolozsvár”

    • Amikor ilyen képeket lát az ember rögtön felmerül a kérdés “Hol vagy Úram, hogy ezt megengeded” Mert az Úr az Isten azért teremtette a természetet, hogy az ember gyönyörködjön benne, nem azért, hogy elpusztitsa.
      Máthé János (Kolozsvár)

Hozzászólások lezárva.