Történelem a DVD-n

DVD_tortelenelm (2)Mi kell hozzá? – tette fel a kérdést Nagy István fizikatanár, a pécskai Kálmány Lajos Közművelődési Egyesület elnöke a szeptember 26-i, csütörtöki rendezvény elején, a Csiky dísztermében. Mármint: mi kell a (történelmi) könyvek, kiadványok digitalizálásához? Nos, kell hozzá egy (megfelelő) fényképezőgép, állvánnyal, egy szkenner (magyarosabban lapolvasó), azonkívül képszerkesztő, lapszerkesztő, szövegfelismerő program, no meg elhatározás és idő. Ja, és némi pénz is, hiszen már egy egyszerűbb könyvszkenner is, például egy ilyen (amihez nem kell erőszakosan kifeszíteni az érzékeny, száz évnél is idősebb köteteket) több száz euróba kerül, de léteznek automatikusan működő, professzionális szkennerek is, amelyeket egy jól menő nagyvárosi könyvtár sem biztos, hogy megvesz, hiszen az áruk akár több százezer euró fölött is jár. Például olyanok, mint ez itt

S ha a technikai felszerelés megvan, jöhet a munka. A könyvoldalak beszkennelése, illetve lefényképezése, a beszkennelt kép szerkesztése, kontrasztosítása, javítása, retusálása, a különböző korrekciók elvégzése (hogy a vízszintes sor a beszkennelt képen is vízszintes sor maradjon), az optikai karakterfelismerő programok alkalmazása (ezek alakítják át a beszkennelt képet szöveggé), a kapott szöveg újraellenőrzése, javítása stb. stb. Mindez, sejtjük, nem pár perces munka. Nem is pár órás. Nem is pár napos. Hogy mégis mennyi időbe telt a XIX. század végén, XX. század elején Aradról, Aradvármegyéről, illetve Pécskáról írott könyvek (és sok más kiadvány) DVD-lemezre költöztetése, azt maga a szerző sem tudta pontosan meghatározni, mindenesetre az ötlet megszületésétől a lemez megírásáig évek teltek el.

A munkafolyamat bemutatása után Nagy István rátért a digitális lemezre került történelmi könyvek, kiadványok vázlatos ismertetésére. Ezeket a rendezvény beharangozó cikkében már felsoroltuk, illetve az alábbi képsorozat utolsó felvételén magának a DVD-lemeznek a borítójáról is leolvashatjuk. Számos érdekességet megtudhattunk, például, a Klebelsberg Kuno életművével kapcsolatos kiadványok beszerzéséről, de a történelmi könyvekben szereplő sok-sok illusztráció közül is többet kivetített a lemez szerkesztője, készítője. Kár, hogy a weblapos beharangozó, illetve a körözvényes felhívás ellenére nagyon kevés diák érdeklődött a digitalizált múlt iránt.