„Még annyi mindent elsorolni kéne, mit átéltem, tanultam, megfigyeltem…” – Ballagás 2024

Indulnak a ballagók a Csiky Gergely Főgimnázium udvaráról a Megbékélési parkba 2024. június 6-án, délután 5 órakor [Fotó: Ilona János]

Rekkenő hőségben, a tűző napon csatakosra izzadva, de, reméljük, szép emlékekkel, bizakodva, és reményekkel, tervekkel telve búcsúztak iskolájuktól, pedagógusaiktól a Csiky Gergely Főgimnázium idei végzősei, szám szerint 50-en 2024. június 6-án, csütörtök délután. Az ünnepi beszédekből, de a ballagás végi szomorú mosolyokból, a szorgalmasan törölgetett könnyes szemekből és az egymásba kapaszkodó, szoros ölelésekből is érződött, hogy nem csupán tizenkét plusz egy iskolai évet, hanem életük egy teljes szakaszát, a gondtalan kamaszkort zárták le magukban az ünneplőbe öltözött fiúk és lányok.

Ahogy 2021 óta minden évben, a végzősök ezúttal is énekszó kíséretében vonultak át az iskolából a Megbékélési parkba, ahol Marossy Gyopár és Charles-Farkas Frederick (XI. A) Végh György szavaival köszöntötték a tizenkettedikeseket, az őket kísérő osztályfőnököket, a gyermekeikre joggal büszke szülőket, nagyszülőket, az iskola valamennyi tanárát, tanulóját, és minden jelenlévőt: „Elmúlt, mint száz más pillanat, / s tudjuk mégis, hogy múlhatatlan, / mert szívek őrzik, nem szavak”.

A ballagó diákokat Faragó Péter, parlamenti képviselő, az RMDSZ Arad megyei szervezetének elnöke köszöntötte, majd Barbócz Izabella, Arad megyei főtanfelügyelő-helyettese szólt a jelenlévőkhöz. Spier Tünde, a Csiky Gergely Főgimnázium igazgatója biztató, motiváló szavakkal fordult az Arad megyei magyar középiskola végzőseihez: „Mi, pedagógusok abban reménykedünk, hogy ha óvó és féltő szemünk nincs is rajtatok, tudni fogjátok mégis, hogy melyik a jó út. De ha elsőre nem is sikerül, az elszántság és az akarat, hogy »meg tudom csinálni«, előbb-utóbb eredményre vezet.” A tizenegyedikesek nevében Nyári Tamás (XI. A) köszönt el idősebb társaitól, a ballagók nevében pedig Juhász Zoltán (XII. A) búcsúzott. (A búcsúzó és a búcsúztató beszédeket külön bejegyzésben fogjuk közölni.) Az ünnepséget megtisztelte jelenlétével Tóth Csaba, Arad megye prefektusa, Tóthpál Renáta, kisebbségi tanfelügyelő, Király Árpád, kanonok, római katolikus főesperes, Szabó Sándor, baptista lelkész, Kranovszky Nagy Andrea, az Alma Mater Alapítvány elnöke, Lészay Ildikó, iskolánk szülői bizottságának elnöke.

A kulcsátadás és az iskola zászlajára való szalagkötés ünnepélyes pillanatában a tizenkettedik évfolyamot Szanda Antónia (XII. A), Delezsán Dávid (XII. B) és Horváth Jázmin (XII. C), a tizenegyedikeseket pedig Kiss Eszter (XI. A), Mezei Gábor (XI. B) és Lévai Zsófia (XI. C) képviselte.

A ballagási ünnepség ezután a díjátadással folytatódott. Az osztályfőnökök – Ruja Ildikó (XII. A), Czeglédi Csilla és Nyári Melinda (XII. B), illetve Drasztyl Andrea és Vékony Zsolt József (XII. C) – az osztályukban a legjobb tanulmányi eredményt elérő diákokat jutalmazták:

  • XII. A matematika-informatika, természettudományok, intenzív angol szak: I. díj – Juhász Zoltán; II. díj – Almási Kristóf, Szanda Antónia; III. díj – Demeter Kristóf Zoltán; dicséret – Fridrik-Hegyes Anna, Tapasztó Karla, Dobos Carlos, Balogh Adrienn
  • XII. B turizmus szak: III. díj – Delezsán Dávid; dicséret – László Sándor, Brisc Denis
  • XII. C közgazdaság szak: I. díj – Horváth Jázmin; II. díj – Kruzslitz Kyra; III. díj – Ghica Izabella; dicséret – Regetár Eduárd, Szalai Ádám, Beșleagă Cristian, Gál Viktória, Ádok Fanni

Az iskolai hagyomány szerint, a négy éven át kimagasló teljesítményt nyújtó diákok külön jutalomban részesülnek. Az Alma Mater Alapítvány Wieser Tibor-díjjal jutalmazta az évfolyamelső Juhász Zoltán, XII. A osztályos tanulót, aki Fridrik-Hegyes Annával együtt az anyanyelvünk ápolásáért való eredményes munkálkodásáért a Böszörményi-díjat is átvehette. A matematika terén elért eredményeiért Almási Kristóf (XII. A) érdemelte ki a Bolyai Farkas-díjat. A Réhon József-díj Szanda Antónia (XII. A) illette, a természettudományi tantárgyversenyeken való eredményes szerepléséért. Dr. Vekov Károly, erdélyi magyar történész éveket át ítélte oda az általa alapított Országépítő-díjat a történelem iránt leginkább érdeklődő diákjainknak. Halála után fia és felesége folytatja ezt a hagyományt. Az Országépítő-díjat az idei tanévben Juhász Zoltán és Demeter Kristóf, XII. A osztályos tanulók kapták meg. Ezután a tantárgyversenyeken, a diáktanácsban, illetve a Szövétnek irodalmi pályázatán jó eredményt elért végzős diákok is átvehették jutalmukat. (A díjazottak részletes listáját is külön bejegyzésben fogjuk közölni.) A nevesített díjakat az aradi Alma Mater Alapítvány, illetve a Pro Schola Csiky Gergely Egyesület támogatta. Köszönet érte!

A rendezvény záró mozzanataként Kopacz Melánia (XI. A) szavalta el Weöres Sándor Még annyi mindent című versét versét (amelyből e beszámoló címében is idéztünk), majd Király Árpád, esperes áldotta meg a jelenlévőket. Az ünnepség folytatása az RMDSZ Arad megyei szervezete támogatásával megszervezett koncert volt, melyen Vastag Csaba és Dancs Annamari lépett fel.

A jókedvű éneklést követően, kevéssel fél 8 után sorakoztak fel a végzős diákok a Szabadság-szobor előtt, hogy égnek bocsássák a színes léggömböket. Aztán virágokkal, biztató ölelésekkel és csókokkal halmozták el őket diáktársaik, szüleik, barátaik, hozzátartozóik, és lassan-lassan kiürült a tér.

Ezúton is gratulálunk végzőseinknek és sok sikert kívánunk nekik a továbbiakban!

« A 4 »