Biztonság határok nélkül

Október elején jelentkeztünk egy katasztrófavédelmi versenyre a VII. A osztály 6 tanulójával. Mivel az utolsó percben küldtük el a jelentkezést, a másnap megkapott tananyag tanulmányozására és a versenyre való felkészülésre igen kevés időnk maradt. A ROHU72 CBN (Cross-border network for disaster resilience and emergency situations risks management) projekt keretében a Duna–Körös–Maros–Tisza Eurorégiós Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Közhasznú Társaság, mint a projekt megvalósító partnere, szervezte a versenyt, mely online zajlott.

A versenyen 10-14 éves tanulók vehettek részt, Arad, Temes és Csongrád-Csanád megyékből, csapatonként 6 diák és két felkészítő tanár. Román és magyar diákok egyaránt jelentkezhettek.

A verseny 70 kérdésből állt, melyek megválaszolására 60 perc állt a tanulók rendelkezésére. A kérdések nagyon átfogóak voltak: a katasztrófavédelem megalakulása, alapismeretek, hazánkban előforduló katasztrófák és hazánkra nem jellemző katasztrófák témaköréből voltak kérdések. Rekord idő alatt, körülbelül 30 perc alatt sikerült megválaszolni őket. Pár nap múlva emailben értesítettek az eredményekről, s az is kiderült, hogy osztályom tanulói elsők lettek, jutalmuk pedig egy magyarországi tábor.

Családi okok miatt nem tudtam elkísérni diákjaimat Mórahalomra, így a táborról Páll Mária biológiatanárnő számol be.

Erdei Emese, felkészítő tanár

A DKMT Katasztrófavédelmi Ifjúsági Táborba a sofronyai csapattal utaztunk. Megérkezve egy frissen átadott, új kollégiumban szállásoltak el bennünket.

Első nap a településsel ismerkedtünk, a belvárosban, az Ezer Év Parkjában sétáltunk, majd este a csapatok bemutatkozásával, ismerkedéssel és tánccal zárult a nap. Másnap megismertük a zenés ébresztő hangját, pontban reggel 7-kor, ami minden reggel megadta a nap ritmusát (igazi riasztó zene szólt… hűen a tábor nevéhez).

A programok között volt még termálfürdőzés, kerékpározás a bivalyrezervátumban és a Nagyszéksós-tó magaslesről való megfigyelése. A délutánokat különböző szórakoztató programok töltötték ki, mint a halloweenparti, bowlingverseny, valamint egyéb vetélkedők. A szakmai napon rendőr-, tűzoltó-, mentő- és kutyás bemutató nyűgözte le a résztvevőket. Megismertük a Karma névre hallgató kutyát és gazdáját, akik a törökországi földrengésben mentettek sikeresen.

Elmondhatjuk, hogy a vakációt igazán hasznosan töltöttük a DKMT Katasztrófavédelmi Ifjúsági Táborban.

Páll Mária, kísérő tanár

« A 3 »