Robotok a Csikyben!

robotok-0 Különleges élményben volt részük azoknak, akik június 8-án, pénteken időt szántak arra, hogy iskolánk dísztermében figyelemmel kísérjék az Orosházi Táncsics Mihály Közoktatási Intézmény és Tehetségközpont vendégcsoportjának robotika bemutatóját. Orosz László stratégiai főigazgató-helyettes és Libor Roland mentor, informatika tanár, akik iskolájukban robotika szakkört vezetnek, a kisiratosi Páter Godó Mihály Általános Iskolával közös tehetséggondozó projekt keretében látogattak Aradra, a Csiky Gergely Főgimnáziumba.

A Lego Mindstorms készlet, amelyet bemutattak, alkalmas arra, hogy a kisebb elemekből összeállított robot különféle egyszerű feladatokra legyen programozható. Például, tapsra (vagy valamilyen más hangjelzésre) elindul vagy megáll, haladás közben ha falat vagy valamilyen más akadályt érzékel, szintén megáll, követ egy adott útvonalat stb. A robotok programozása a beléjük épített érzékelők – hang-, fény-, távolság-, nyomásérzékelő – segítségével történik. Orosz László és Libor Roland elmondása szerint a robotok építésével, programozásával és tesztelésével a gyerekek kreativitását, problémamegoldását fejlesztik, miközben játékos formában ismertetik meg velük az egyszerűbb és bonyolultabb gépek működését, feladatait.

A tanárok rövid bevezetője után az őket kísérő III–IX. osztályos diákok kisebb csoportokat alkotva a gyakorlatban is bemutatták, hogyan működik egy-egy megírt program, milyen érzékelőket használtak a program megírásához és hogyan néz ki a programozási felület. A jelenlévő kisiratosi és aradi diákoknak, illetve tanároknak is élmény volt a bemutató, köszönet érte orosházi vendégeinknek!