Évértékelő a bentlakási támogatásokról

A bentlakás frissen aszfaltozott udvara [Fotó: Ilona János]

A Csiky Gergely Főgimnázium egyik büszkesége az iskolától körülbelül kétszáz méterre működő bentlakás, amely 70 fő befogadására alkalmas. Ide várjuk Arad megye minden olyan diákját, aki a középiskolai tanulmányait magyar nyelven kívánja folytatni. A bentlakás lehetőséget nyújt arra, hogy a vidékről érkezett diákoknak ne kelljen az ingázással járó fáradtságot vállalniuk, illetve olyan távolabbi településekről is tudjunk diákokat fogadni, ahonnan nem lenne megoldható a mindennapos utazás.

Évről évre igyekszünk korszerűbbé és otthonosabbá tenni a bentlakást, hogy minél jobb körülményeket biztosíthassunk a nálunk tanuló vidéki gyermekek számára. Szeretnénk, ha ezáltal is vonzóbbá tudnánk tenni számukra az anyanyelvi oktatást és a Csiky Gergely Főgimnáziumot.

Év vége közeledtével, amikor számot adunk az elmúlt 12 hónap megvalósításairól, egyben köszönetet is kell mondanunk számos támogatónknak, hiszen nélkülük az elképzeléseink, terveink csak az álmok szintjén maradtak volna.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kárpát-medencei kapcsolatok és programok főosztályától, Lőrinczi Zoltán államtitkár úrhoz benyújtott kérelem alapján Magyarország Kormányától 2022 tavaszán 15 millió forint támogatást kaptunk, amelyet az Aradi Városi Tanács további 70 ezer lejjel pótolt ki, költségvetés-kiegészítés keretén belül. Így sikerült teljesen felújítani a bentlakás alagsorát, és megoldani a falak vizesedésének a problémáját. A szakértői vélemény alapján elkészített munkálatok új, vizesedést gátló vakolatot, nedvesség kiküszöbölésére alkalmas Aquapol szerkezet felszerelését, illetve a víz- és fűtéshálózat részleges cseréjét jelentették. Továbbá teljesen új fali- és padlócsempe burkolatot kapott a konyha, a mosogató helyiség és az ebédlőhöz vezető lépcső, illetve megerősítésre került a konyhai elektromos vezeték is.

Ugyancsak, az Aradi Városi Tanács segítségével sikerült a nyáron újraaszfaltozni a bentlakás udvarán található sportpályát. Úgy az anyagi támogatás, mint a sportpálya felújítása, az RMDSZ tanácsosainak a közreműködésével valósulhatott meg.

A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-től, Faragó Péter képviselő úr közbenjárásával, az Alma Mater Alapítvány négy éven át egyedi pályázatban részesült, amelynek segítségével olyan ösztöndíjat biztosított diákjaink számára, amellyel a bentlakás teljesen ingyenessé vált. Ezt a támogatást sikerült a 2021–22-es tanévben is megkapni, ami sok Arad megyei magyar család számára nyújtott ismét jelentős segítséget. Jelen tanévben a háborús infláció közepette is folytatódik a támogatás, a bentlakási lakhatás továbbra is ingyenes, ezen kívül november 30-ig napi háromszori étkezést, december 1-től pedig naponta háromfogásos ebédet tudunk díjmentesen biztosítani diákjainknak.

Köszönjük Magyarország Kormányának, Faragó Péter képviselő úrnak és az RMDSZ tanácsosainak, Bognár Leventének és Szabó Mihálynak, illetve az őt követő Horváth Júliának az iskola folyamatos támogatását!

Továbbá köszönet illeti az Alma Mater Alapítvány és a Pro Schola Csiky Gergely Egyesület vezetőit is, Kranowszky Nagy Andreát és Lészay Ildikót annak okán, hogy jogi keretet biztosítanak a pályázatoknak, illetve sok esetben segítenek azok megírásában vagy elszámolásában is.

Reméljük, hogy az előttünk álló bizonytalan jövőben is megmarad ez a példaértékű összefogás és segítő szándék támogatóink részéről, így akkor is, ha az anyagi lehetőségek esetleg visszafogottabbak lesznek, érezhetjük, hogy munkánk nem hiábavaló, és nem vagyunk egyedül a szórványhelyzetű magyar oktatás útvesztőiben.

[Fotó: Sas Ibolya, Ilona János]

« A 2 »