Csikys kincsvadászat

Október 11-e nem a megszokott módon zajlott Arad megye magyarul tanuló nyolcadikosai számára, hiszen a megszokott reggeli matek- vagy magyaróra helyett buszokra szálltak, és elindultak hozzánk, a Csikybe.

A Csiky Gergely Főgimnázium nyolcadikosaival együtt tíz magyar tannyelvű iskolából érkeztek tanulók, akiket mi, csoportvezetők fogadtunk. A kissé megszeppent és álmos nyolcadikosokat körbevezettük az iskolában, majd Spier Tünde igazgató nyitóbeszéde után betekintést nyerhettek iskolánk mindennapi életébe a Csikysfilm által. Ezután a bentlakást is megtekintették, ahol már, belecsapva a lecsóba, ismerkedési játékokat játszhattak Rudolf Anna tanárnő vezérletével.

Miután a diákok kissé feloldódtak, és megtanulták egymás nevét, együtt elindultunk a Csálai-erdőbe, ahol elfogyasztottunk egy finom ebédet, ezután pedig 8 csapatra osztottuk a nyolcadikosokat, hogy belevághassunk a kincsvadászatba. Minden csapat kapott egy csapatvezetőt, valamint egy térképet is, amelyen azok a pontok szerepeltek, ahova a csapatoknak el kellett menniük, hogy a kincs megszerzéséhez szükséges eszközöket begyűjtsék. A csapatoknak minden pontnál egy-egy feladatot kellett teljesíteniük: volt, ahol célozni, táncolni, enni, szaladni vagy éppen gondolkodni kellett. Amelyik csapat elsőként teljesítette a feladatokat, elsőként indulhatott a kincsesláda után – ami jelen esetben az „ipari mennyiségű csoki egy dobozban” szinonimája.

A gyerekek örömére mindegyik csapat, bár időkülönbözettel, de elindulhatott a kincsesláda után, és senki sem maradt üres kézzel, hiszen, miután mindenki átjutott a lávapályán, a nyolc különböző méretű kincsesládából megszerezhetett egyet. Így tehát mindenki megtalálta a saját kincseit, amivel le is zárult az izgalmas kincsvadászat. A tanulók elégedetten vehették át jutalmukat, és már egymást, minket és a Csikyt jobban megismerve várták a finom pizzát, amelynek elfogyasztása méltó lezárása volt ennek az izgalmakkal és nevetéssel teli nyolcadikos nyílt napnak. Reméljük, hogy jövő szeptembertől már nemcsak egy nap erejéig érzik majd jól magukat nálunk, a Csikyben, hanem legalább négy évig.

A csapatösszerázó tevékenységet az Alma Mater Alapítvány támogatta, az Arad Megyei Kulturális Központhoz (Centrul Cultural Județean Arad) és az RMDSZ-hez benyújtott sikeres pályázatainak köszönhetően.

« A 2 »

Rónai Zoltán (XII. A) kisfilmjét a kincsvadászatról alább tekinthetjük meg: