Rendhagyó magyaróra iskolánkban

Márton Evelin és Vida Gábor a rendhagyó magyarórán, 2021. október 1-én

Idén 7. alkalommal szervezték meg a Discuția Secretă (Titkos beszélgetések) aradi irodalmi fesztivált, melynek keretében 2021. október 1-én Vida Gábor és Márton Evelin látogatott el iskolánkba, egy-egy különleges magyarórát tartva a IX. A és a XI. A osztályban.

Márton Evelin rádiós szerkesztő, író, a Helikon irodalmi folyóirat próza rovatának szerkesztője. A kilencedikeseknek Gion Nándor vajdasági magyar író, újságíró, az újvidéki magyar rádió egykori főszerkesztője könyveiről beszélt, de egy saját írásából is felolvasott rövid részletet.

Vida Gábor Kisjenőben született, diplomát pedig a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem bölcsészkarán szerzett magyar–francia szakon. Egy rövid bemutatkozás után meghallgathattuk néhány történetét iskolás éveiből, melyek többsége a már megjelent könyveiben is olvasható, illetve azt is megtudtuk, hogy mi ösztönözte abban, hogy íróvá váljon.

2019 óta a Látó című szépirodalmi folyóirat főszerkesztője, amelyben a kortárs magyar szépirodalom szerzőinek írásai jelennek meg, ebbe bele is lapozhattunk, olvashattunk. Továbbá említésre került néhány film, melyek nagy hatással voltak rá, így minket is ezek megnézésére biztatott, figyelmeztetve, hogy nagy eséllyel nem fogjuk beérni egyszeri megtekintéssel. Az egyik elbeszélése alapján készült Bán József rendezésében a Kelj fel, és járj! című rövidfilm, amelyet a fesztiválon is levetítettek.

A tizenegyedikeseknek tartott rendhagyó magyarórát az Egy dadogás története című könyvéből való felolvasással zárta, így betekintést nyerhettünk egyik könyvének világába is.

« A 2 »