Nyílt nap a Csikyben

nyilt_nap_2012-0 Arad megye 12 magyar általános iskolájának 168 képviselője – 142 nyolcadikos diák és 26 kísérő tanár – találkozott április 3-án a megye egyetlen magyar középiskolájában, a Csiky Gergely Főgimnáziumban.

Az Ágyáról, Kisiratosról, Kisjenőről, Kisperegről, Majláthfalváról, Nagyiratosról, Pécskáról, Simonyifalváról, Újzimándról, Zerindről, illetve az aradi Aurel Vlaicu Általános Iskolából érkező küldöttségek egy-egy csikys diák vezetésével ismerkedtek az iskolával, majd a díszteremben gyülekeztek, ahol a vendégek és a vendéglátók bemutatkozására került sor.

Hadnagy Éva aligazgató számítógépes vetítésében a legfontosabb adatokon kívül az iskola jellegzetes ünnepeit, eseményeit is felvillantotta, majd következett a különböző szakok bemutatása. Nagy Attila-Sándor és Toth Evelyn XII. A osztályos tanulók a matematika–informatika–intenzív angol nyelv, Páll Mária biológiatanár, Demeter Márk-Cristopher és Péter Norbert (IX. A) a természettudományok–intenzív angol nyelv,  Barna Henrietta és Komlódi Krisztina (XI. D) a közgazdaság, Bartucz Eduárd és Kürti Szabolcs (X. B) a turizmus, Futó Zsolt és Wager Richard (X. E) az elektronika–automatizálás szakról beszéltek, és válaszoltak a (nem túl sűrűn) feltett kérdésekre.

Rövid szünet után Ruja Ildikó angoltanár az angol nyelv tanulásának fontosságáról tartott rövid, de hatásos beszámolót, majd Olasz Angéla történelemtanár a közeli Szabadság-szobor hányatott históriáját elevenítette fel. Smeu Júlia (XI. A) a Diáktanács képviseletében szólt a vendégekhez, Bartucz Anita (XII. B) a kollégisták életét mutatta be sok-sok kivetített fénykép segítségével, Mucsi Bettina (XI. D) pedig énekkel oldotta a hangulatot. Nemcsak sok-sok hasznos információval, hanem a Csikyt bemutató szórólappal, illetve a Csiky-Csuky diáklap egy-egy példányával is gazdagodtak a vendégek, majd tovább folytatódott a hangulatoldás, csikys diákok vezetésével népszerű melódiákra táncra perdülhetett mindenki, aki akart. (Talán még az is, aki nem.)

Közös fotóra a Szabadság-szobornál gyülekeztek a diákok, közös ebédre pedig a kollégiumban, majd Mészáros Mónika tornatanár, Takács-Máthé Mónika pedagógus és Siska-Szabó Lilla (XI. A) irányításával futballmeccs és kézműves foglakozások teremtettek lehetőséget az ismerkedésre, kapcsolatteremtésre.

A rendezvény létrejöttét a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Nemzetpolitikai Államtitkársága támogatta.