Csikysek a Kárpát-medencei Középiskolás Táborban

Csikysek a Kárpát-medencei Középiskolás Táborban [Fotó: Spier Tünde]

A Rákóczi Szövetség 21. alkalommal szervezte meg a Kárpát-medencei Középiskolás Tábort 2020. július 6–12. között, amelyen a Csiky Gergely Főgimnázium 9 diákja vett részt Spier Tünde igazgató vezetésével. Erdélyből, Felvidékről, Délvidékről és Magyarországról is sokan érkeztek a sátoraljaújhelyi Rákóczi Tábor és Rendezvényközpontba.

A táborozás hétfő este vette kezdetét egy megnyitó keretében, ahol beszédet mondott Potápi Árpád János, nemzetpolitikáért felelős államtitkár és Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke, valamint fellépett a Hegyalja Népi Együttes.

A táborozók 6 csapatba lettek beosztva, és a hét során különböző feladatokat teljesítve pontszámokat szerezhettek. Minden csapat választott egy csapatnevet, indulót, és zászlót is készített.

Kedden egy városismereti vetélkedőn vettünk részt a sárospataki Újbástya Rendezvénycentrumban és a Sárospataki Képtárban, s ezáltal megismerhettük a település jellegzetességeit és építészetét. A táborba visszaérve csapattársainkkal ismerkedtünk.

Szerdán Karosra látogattunk, a Honfoglalás Kori Látogatóközpontba, ahol a Kárpát-medence leggazdagabb honfoglalás kori temetőjét, vezérsírjait tárták fel és ahol a mai kor interaktív eszközeit is felhasználva mutatják be a látnivalókat. A panoptikum mellett lehetőségünk volt kipróbálni az íjászkodást is. Ugyanaznap a Megyer-hegyi Tengerszemnél túráztunk, este pedig a Lóci játszik együttes koncertezett az amfiteátrumban.

Csütörtökön a Mobidik-nak (Mobil Digitális Iskolának) köszönhetően megismerhettük a 3D nyomtatók működését és múltját, valamint beprogramozott robotokat is készíthettünk. A Bombios munkatársainak köszönhetően okosméta bajnokságban is összemérhették ügyességüket a csapatok. Este táncházzal zártuk a napot.

Pénteken megnéztünk egy dokumentumfilmet Kazinczy Ferenc életéről, majd egy magyar nyelvi vetélkedőn teljesítettük a feladatokat, melyet a Magyar Nyelv Múzeuma készített. Este a Szár-hegyen kialakított Magyar Kálvárián tettünk egy sétát. Megható volt elhaladni az emlékmű stációi mellett, ami a magyarok történelmének egyi legsötétbb napjára, a Trianoni békeszerződésre emlékszik, tisztelegve az akkor elcsatolt városok, köztük Arad előtt is.

A szombat a sportolás napja volt, hiszen a csapatok különböző sportfeladatokat teljesítve versenyeztek. Volt ott méta, kosár, staféta amőba, vízicsata és még sok más izgalmas játék.

A tábort is aznap este zártuk egy gálaműsorral, amelyben minden csapat bemutatta, hogy mivel készült. Nagyon kreatív produkciók születtek: hallhattunk magabiztos csapatindulókat, átírt szövegű énekeket, de láthattunk táncot és színdarabot is. A műsor végén kihirdették, hogy melyik csapat teljesített a legjobban a hét során. A győztes Rémisztő Bénisztők csapat két tortát kapott jutalmul.

Mindannyian tudással, új barátokkal és sok-sok jó élménnyel gazdagodva tértünk haza. Köszönjük a szervezők és a csapatvezetők áldozatos munkáját, illetve a Rákóczi Szövetségnek a lehetőséget arra, hogy ezen a héten intenzívebben érezhettük azt, hogy összetartozunk.

« A 2 »