Megkezdődik iskolánk régi épületének felújítása

Az alagsori tornateremben kezdődött a munkálatok egyeztetése [Fotó: Ilona János]

2020. május 12-én, kedden a Csiky Gergely Főgimnázium életének fontos pillanatához érkeztünk. Évekkel az első felmérések, tanulmányok, majd a kivitelezési terv elkészítése után hivatalosan is kezdetét veszi a régi épületrész teljes felújítása. A vízvezetékrendszer, a fűtési rendszer és az elektromos hálózat felújítása, részleges födémcsere, a hátsó lépcsőház bővítése, ajtócserék, illetve új nyílászárók beszerelése ott, ahol korábban még nem történt meg – íme, a legfontosabb munkálatok, amelyeket a szerződés szerint egy év alatt kell a kivitelező cégnek elvégeznie.

Kedd reggel az aradi polgármesteri hivatal és az SC TCS & CT Kft. kivitelező cég képviselői Bognár Levente alpolgármester és Spier Tünde iskolaigazgató vezetésével pincétől a padlásig bejárták az iskolaépület régi szárnyát, a tervrajzok alapján azonosították a főbb munkálatok helyszínét, majd egyeztettek a tennivalók időbeli sorrendjéről.

„A tervek szerint az alagsortól a tetőszerkezetig mindent felújítanak. Az első lépés viszont, amit a nyár folyamán be is akarnak fejezni, az az alagsor felújítása. Évtizedek óta rengeteg gondot okoz a falak beázása, salétromosodása, ezért ott a falak új szigetelőréteget kapnak, ugyanakkor a kültéri vízelvezető hálózatot is felújítják. Az utcafronti és az oldalsó kerítések felújítására is sor kerül.” – mondotta el Spier Tünde igazgató.

Bognár Levente alpolgármestert is az előttünk álló felújítási folyamat főbb mozzanatairól kérdeztük.

„A régi iskolaépület közel száz éves története alatt több javításon is átesett. Most az alagsor helyzetének a megoldása a legsürgősebb, majd következhet a több mint 40 éves fűtési rendszer, illetve az elektromos hálózat teljes felújítása, a nagy sportterem felett a második emeleti födém felújítása, megerősítése, és a többi munkálat. Nagy volumenű munkát fog jelenteni a drén-rendszer, azaz a kültéri vízelvezető rétegek beépítése is. A tervezéssel és a tanulmányokkal együtt körülbelül 1 millió eurós beruházásról van szó, amelyből a kivitelezés áfával együtt körülbelül 4 millió lejbe kerül. Közben, főleg ősztől a tanítás is folytatódik majd az épületben, éppen ezért volt szükséges a mai egyeztetés a munkálatok időzítéséről.”

A június 2–július 4. közötti periódusban, amíg a végzősök érettségi felkészítése, illetve maga az érettségi zajlik, a munkálatokat részben szüneteltetik (illetve úgy végzik, hogy az semmiképpen se zavarja az iskolai tevékenységet), ám utána, remélhetőleg, teljes gőzzel folyik majd a felújítás.

« A 2 »