Csiky-nap idén is – központban a kultúra és az általános műveltség

Két boldog Csiky-díjas – Naschauer Kinga Beatrix és Spir Rebeka Petra (XII. A) – az idei Csiky-napon, 2019. december 6-án [Fotó: Ilona János]

Nekünk, csikyseknek, az első téli hónap első hetéről nem csak a Mikulás, hanem a Csiky-nap is eszünkbe jut. Mint minden évben, december első péntekén idén is megrendezésre került a Csiky-napi ünnepség, amely most éppen december 6-ra, Mikulás napjára esett.

A rendezvény reggel 9-kor ünnepélyes megnyitóval kezdődött, a szokott helyen, az első emeleti folyosón, Csiky Gergely mellszobránál. Örömmel köszöntöttük vendégeink sorában Szabó Mihály városi tanácsost, Pellegrini Miklós megyei főtanfelügyelő-helyettes, Ilisie Rékát, az Alma Mater Alapítvány képviseletében, Zabojszky-Horváth Noémit, az iskola szülői bizottságának titkárát, ft. Király Árpád esperes urat és nt. Baracsiné Dávid Zsuzsanna református lelkészt.

Dobos Carlos VIII. osztályos tanuló szavalata után iskolánk igazgatójának, Spier Tünde tanárnőnek az ünnepi beszéde következett, Pellegrini Miklós főtanfelügyelő-helyettes pedig a tőle már megszokott humoros, kötetlen formában köszöntötte az egybegyűlteket, határainkon innen és túlról. A beszédek után iskolánk kórusa lépett színre, Szabó Csilla tanárnő vezetésével és örvendeztette meg a jelenlévőket a furulya és citera kísérettel előadott karácsonyi dalokkal. Majd elérkezett a várva várt pillanat, a Csiky-díj átadása. Idén két tanuló részesült e rangos kitüntetésben, akiknek érdemeit Tóthpál Renáta igazgatóhelyettes foglalta össze. A Pro Schola Csiky Gergely Egyesület támogatásával készített emlékplakettet és az Alma Mater Alapítvány felajánlásából érkező pénzjutalmat Spier Tünde igazgató adta át a kitüntetetteknek, Naschauer Kinga Beatrix és Spir Rebeka Petra XII. A osztályos tanulóknak.

Ezt követően újabb zenei mozzanat következett: Szabó Tamás (V. A) és Sallai Krisztina (X. A) zongorajátéka után a kórus szólt hozzánk a muzsika hangjain.

Csiky Gergely mellszobrának megkoszorúzása az idén sem maradt el, az iskola vezetősége és diáktanácsa, az RMDSZ, az RMPSZ és az EMKE Arad megyei szervezetének képviselői is elhelyezték az emlékezés virágait. A megnyitó ünnepség nemzeti imánk eléneklésével zárult.

A Csiky-napi rendezvénysorozat azonban korántsem ért véget, hanem két versennyel folytatódott. Az V–VIII. osztályosok a Tóth Árpád teremben mérték össze tudásokat egy nyelvi-matematikai vetélkedőn, amely a Nyiss ablakot a világra! címet viselte. Ezen összesen 11 csapat mérte össze tudását, amelyek Arad megye általános iskoláiból és Temesvárról, a Bartók Béla Elméleti Líceumból érkeztek. Dicséretben részesült a Pécskai 2-es számú Általános Iskola Kinder Commando nevű csapata és a simonyifalvi Simonyi Imre Általános Iskola Csak Csajok csapata, harmadik helyezett lett a Csiky Gergely Főgimnázium Anonymusok csapata, második lett a szintén csikys Mester-négyes 200 IQ nevet viselő csapat, az első helyen pedig a zerindi Tabajdi Károly Általános Iskola Sólyomszem csapata végzett.

Ezzel egyidőben a IX–XII. osztályosok számára is hasonló jellegű vetélkedővel készültek a szervezők Otthon a kultúra világában címmel, és erre a közgazdaság laborban került sor. Mivel sok helyi csapat jelentkezett a versenyre, a díjazás két kategóriában zajlott: csikysek és a vendég iskolák számára. A vendégek között III. helyezést ért el a gyulai Erkel Ferenc Gimnázium Pötymörgők csapata, II. lett a Szegedi Szakképzési Centrum Móravárosi Szakgimnáziumának és Szakközépiskolájának Szegedi Csikósok nevű csapata, I. helyezett pedig a dévai Téglás Gábor Elméleti Líceum Hollók csapata lett. A csikys versenyzők közül III. helyezést ért el az Arany négyes csapat (X. A osztály), II. lett a Veterán csapat (XII. A), I. helyezett pedig Charlie és angyalai lettek a IX. A osztályból.

A déli eredményhirdetés előtt a XI. A osztály természettudományok szakos diákjai rövid színdarabot adtak elő iskolánk névadója, Csiky Gergely Nagymama című színművéből, Rudolf Ágnes magyartanár betanításában.

Az ünnepség végeztével a vendégeket, versenyzőket és fellépőket finom ebéd várta a Jelen Házban.

[Fotó: Ilona János, Máthé Johanna]

« A 3 »