„A világ legnagyobb leckéje…”

„A világ legnagyobb leckéje” – tematikus tanóra az ENSZ gyermekjogi egyezményéről
[Fotó: Lévai Ildikó]

30 évvel ezelőtt, 1989. november 20-án fogadták el az ENSZ gyermekjogi egyezményét, amely azóta is a legszélesebb körben nyilvántartott emberi jogi dokumentum. Azon jogok minimumát foglalja össze, amelyek minden gyermeket megilletnek szerte a világon. Ezt az egyezményt Románia is aláírta. Az ENSZ Gyermekalapja, az 1946-ben létrehozott UNICEF az évfordulóra egy nagyszabású programmal készült, mégpedig egy tematikus, interaktív tanórával, amelyet a világ számos országában, egyazon időpontban tartottak meg. Ennek volt a címe „A világ legnagyobb leckéje” (World’s Largest Lesson).

A Csiky Gergely Főgimnázium is részt vett e projektben, s az interaktív tanórát Lévai Ildikó szaktanárnő tartotta a X. B osztályban.

A foglalkozás érdekes és mozgalmas volt. Először az ENSZ legfrissebb jelentését ismertük meg az elmúlt három évtizedben világszerte jelentősen javuló gyermek-helyzetről, de fény derült arra a szomorú tényre is, hogy a legszegényebb, legsebezhetőbb gyermekek jogai még mindig nem érvényesülnek kellőképpen. Sok az egyenlőtlenség, az alacsony és közepes bevételű országok legszegényebb háztartásaiban nevelkedő gyerekek kétszer nagyobb arányban halnak meg öt éves koruk előtt, mint a gazdag országok háztartásaiban élő társaik, ráadásul sokszor viszonylag könnyen megelőzhető okok miatt.

A problémák feltárása után következett a csoportos foglalkozás, amit nagyon élveztünk. Kreativitásunkat kellett latba vetni és rajzban kifejezni a gyermeksorsok javítására felsorakoztatott ötleteinket.

Nagyon örültünk ennek a projektnek, lelkesen vettünk benne részt, abban a reményben, hogy talán véleményeinkkel, ötleteinkkel mi is hozzájárulhattunk a világban élő valamennyi gyermek sorsának javításához.

[Fotó: Lévai Ildikó]

« A 2 »