Európa-napon a csikysek

europa_nap_2019_sav

Május 9-én, csütörtökön emlékeztek meg idén az Európai Unió megalakulásáról, melynek jegyében az európai béke és egység került ismét a középpontba. Robert Schuman, egykori francia külügyminiszter, miniszterelnök javaslatára ezen a napon vette kezdetét a történelmi jelentőséggel bíró integrációs folyamat, melynek eredményeképpen létrejött az Európai Unió. 

Az ünnepség részeként Aradon évek óta egy nyílt nap keretén belül változatos programokkal várják az érdeklődőket. Iskolánk, a Csiky Gergely Főgimnázium, az idei Európa-napon is részt vett. A programra a rossz időjárás miatt a Palacio rendezvényteremben került sor, ahol 11 aradi iskola egy-egy európai országot mutatott be, standot készítve, a választott ország hagyományait, hagyományait, népszokásait elevenítve fel.

Iskolánkat két pedagógus – Back Mária katolikus vallástanár és Lévai Ildikó turizmus szaktanár –, illetve nyolc diák – Dobrai Szilvia, Halai Annamária (XI. B) standépítők, Almási Csenge, Borbély Hunor (X. A), Kecskés Lóránt, Kurunczi Viktória, Nagy Tamás, Spier Szilvia (XII. A) néptáncosok – képviselte.

Az esemény házigazdája Lovas Zoltán színész volt, aki a rendezvényt a résztvevő iskolák bemutatásával indította. A Csiky Gergely Főgimnázium Magyarországot képviselte, előtérbe helyezve a magyar felfedezéseket, találmányokat, népszokásokat, hagyományokat, népviseletet.

[Fotó: Back Mária, Kurunczi Andrea]

« A 2 »