Iskola másként – detektív szemmel

detektivregeny_nyoman_sav

Az Iskola másként hét rendezvényeinek sorában a IX. A osztály április 16-án, kedden A detektívregény nyomán című előadáson vett részt, melyet dr. Zabán Márta, a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem adjunktusa, iskolánk egykori tanítványa tartott. Másfél óra erejéig betekintést nyerhettünk a detektívregények világába, megismertük Edgar Allen Poe romantikus költőt, aki A Morgue utcai kettős gyilkosság című művével teremtette meg ezt az epikus műfajt 1841-ben. 

Miért nem jelent meg korábban ilyen jellegű mű, hiszen minden adott volt hozzá? A válasz: a korábbi művekben nem volt pszichológiai okfejtés, ártatlan gyanúsított elleni bizonyíték, és az, hogy a bűnös pont a legkevésbé gyanúsítható személy.

A XIX. században több elmélet volt az ember jellemének fogalmáról. Voltak, akik szerint egy ember jellemét különböző testnedvek keveréke határozza meg (nedvalkattan), s voltak, akik a magnetizmusban hittek. Egyesek azt gondolták, hogy a bűnözők bűnözőknek születnek, ezért látszik rajtuk, hogy elkövettek valamit, vagy még nem, de majd fognak (fiziognómia). Cesare Lombroso, a kriminológia megalapítója szerint bizonyos külső tuladonságok jellemzik a született bűnözőket, pl. széles pofacsont, gyér szakáll, sűrű sötét haj, elálló fülek vagy sok tetoválás. A született bűnözők mellett leírt kriminaloidokat is, akik alkalmi bűnözők. Ilyenek például az epilepsziások. Mindezekről a bűnözőtípusokról képeket is megtekinthettünk az előadás során.

Érdekes volt megismerni a detektívtörténetek eredetét és a maitól eltérő elméletekről hallani. Talán ez az előadás kedvet is adott az ilyen jellegű történetek olvasásához!

[Fotó: Ilona János]

« A 2 »