Iskola másként – kreatív keresztút a nagyhéten

kreativ_keresztut_sav

A Csiky Gergely Főgimnázium I. emeleti folyosója keresztúttá alakult át az Iskola másként hetére, amely idén épp a nagyhétre esett. Imahelyként és egész heti kiállításként is működött e keresztút. A két vallástanár, Back Mária és Vékony Zsolt József már előtte való héten, péntek délután stációépítéssel foglalatoskodott, hogy hétfő reggelre minden kész legyen. 

A keresztút állítása az V. századra nyúlik vissza. Az egyik legismertebb, Jézus szenvedésével kapcsolatos ájtatossági forma. Az idők folyamán változott a stációk vagyis az állomások száma és elnevezése is. A keresztútjárásnál minden stációnál Krisztus szenvedésének egy-egy momentumát szokták feleleveníteni, azon elmélkedni, imádkozni. Minden katolikus templom falán, körben megtalálható a 14 stáció képe.

Mivel a gyermekek számára nagyon fontos, hogy a történet ne a halállal és a temetéssel érjen véget, Jézus feltámadását szervesen hozzá kell kapcsolni a szenvedéstörténethez. Ezért iskolánk folyosóján kreatívan, egyedi módon jelenítettük meg a stációkat, nem 14-et, hanem 15-öt. A stáció, mint állomás azt jelzi, hogy pihenjünk meg, várakozzunk egy kicsit és figyeljünk az Úrra. Ezt szimbolizálták az állomásoknál kihelyezett székek, rajta a diákjaink által készített rajz/rajzok az illető állomásról, egy-két odaillő tárgy és egy rövid elmélkedés.

Nagyhétfőn reggel a csendes imaalkalom nem a szokásos módon a díszteremben zajlott, hanem ott gyülekezve, énekelve vonultunk át az első emeleti folyosóra, ahol már gyertyák égtek a stációk mellett. Az elmélkedés Jézus keresztútjáról szólt, és aznap az V. osztályosok minden szünetben őrködtek az állomásoknál. Ők voltak a stációőrök.

A kicsikkel (előkészítő–IV. osztály) szerdán, a vallásórák keretében, osztályonként is végigjártuk a keresztutat, elmagyaráztuk nekik a lényegét, interakív elméledés és ima keretében tisztelettel emlékeztünk meg Jézus szenvedéséről, haláláról és feltámadásáról.

Megjegyzendő, hogy a diákok a rajzokat, festményeket még a tavalyi nagyhétre készítették, azokat vettük elő, újra kiállítva őket. Ugyanezeket a rajzokat egy nagy plakátra kinyomtatva, kiállítottuk az aradi Minorita Templom előterében.

[Fotó: Ilona János, Juhász Alexandra]

« A 2 »