Középiskolások játékos nyelvi vetélkedője

magyar_nyelv_napja_kisebb

November 13-án, a magyar nyelv napja alkalmából iskolánk lehetőséget adott anyanyelvi ismereteink, készségeink felmérésére. A vetélkedő híre végigsöpört a diákok között, és igen nagy sikert aratott, amit jól szemléletet az a tény, hogy a versenyre 30 csapat, azaz összesen 120 diák jelentkezett. 

11 órakor, a kezdés pillanatában mind a 120 résztvevő toporogva várta a díszteremben a frappáns feladatokat, amelyeket Rudolf Ágnes és Ruja Ildikó magyartanárnők állítottak össze. Ők voltak a verseny szervezői és lebonyolítói, Ilona János tanár úr segítségével pedig a csapatok által elért pontszámok is hamar láthatóvá váltak.

A vetélkedőt Tóthpál Renáta aligazgatónő szavai nyitották, majd egy biztató beszédet hallhattunk Király Andrástól, a versenyt támogató Szabadság-szobor Egyesület elnökétől. Ezek után hivatalosan is megkezdődhetett a verseny. A diákok fáradhatatlanul néztek szembe a feladatsorral, ahogy azt már három éve minden november 13-án megteszik, egyre nagyobb létszámban, és annál is gyorsabban növekvő lelkesedéssel. A feladatok között megjelentek anagrammák, közmondások, szólások, de volt, ahol a megoldások elbújtak egy-egy szövegben, s a versenyzőknek kellett felderíteni őket. Sőt, még Karinthy feladványaival is megismerkedhettünk, s így megtudtuk, hogy egy medvét, amely elzüllött, elvetemedvének is nevezhetünk. Ezek után már fel se merült a kérdés, hogy ki miért jelentkezik a versenyre, hiszen a játékos vetélkedő mindenkinek legalább egy-két mosolyt csalt az arcára.

A 10 rejtvény után rövid szünet következett, hogy a zsűri az utolsó megoldásokat is értékelje. A zsűri tagjai Hadnagy Éva kémiatanárnő, Andó Réka (XI. C), Almási Csenge, Sáfár Boglárka és Sáfár Emese (X. A) tanulók voltak. Bár minden versenyző odatette magát a siker érdekében, a zsűri pontozása alapján a következők értek el kiemelkedő teljesítményt: a Betyárkörték csapat (Bitai Vivien, Kutnik Andrea, Molnár Kitti és Németh Balázs – XII. A), a Nem vagyunk angyalok csapat (Dudás Izabella, Farkas Zsófia, Köteles Nikolett és Simpf Angelika – XII. A), illetve a Skollpápá csapat (Antal Benjámin, Borbély Hunor, Dohor Dániel és Szimcsák Tamás – X. A). A dobogósok mellett a Sószorosi sziksófű csapat tagjai (Kása Katalin, Mészáros Letícia, Naschauer Kinga, Spir Petra) dicséretben részesültek. A felsorolt diákok valamennyien könyvjutalomban is részesültek, a nap témájához illően.

[Fotó: Juhász Alexandra, Ilona János]

« A 3 »