Férfiének – Erdélyi Magyar Népdalfesztivál

ferfienek_kallos_alapitvany_sav

Idén november 9–11. között első ízben rendezte meg Válaszúton a Kallós Zoltán Alapítvány a Férfiének című Erdélyi Magyar Népdalfesztivált, a neves erdélyi magyar néprajzkutató, népzenegyűjtő emlékére. (Kallós Zoltán idén, február 14-én hunyt el.) A vetélkedőn a Csiky Gergely Főgimnázium részéről 6 fiú vett részt a gyermek kategóriában. 

Ahogy a címből is kiderül, erre a vetélkedőre csak fiúk és férfiak nevezhettek választott és kötelező népdalokkal. A csikys énekesek a Kispacsirták és a negyedikesek soraiból kerültek ki: Diószegi-Bondár Róbert Sándor (III. osztály), Sipos Szilárd, Szabó Tamás Attila, Tapasztó-Gujdár Péter, Veres Zsombor, Vida Roland (IV. osztályosok). Khell Levente tanító bácsival ketten kísértük el a csapatot.

Az utazást, a szállást és az egész ellátást a Kallós Zoltán Alapítvány fizette, amit ezúton is szeretnénk megköszönni. A szervezés remek volt, a zsűri, amely pedig csak nőkből állt, gyönyörű népdallal fogadta a versenyzőket. Éneküket az Ördöngős zenekar kísérte. A kitűnő hangulatú versenyen minden korosztály képviseltette magát, 6 éves fiúcskától a szépkorú (80 év körüli) férfiakig. Az eredményhirdetésig múzeumot látogattunk, előadást hallgattunk Kallós Zoltán néprajzkutató életéről, játszottunk, este pedig táncházban mulattunk, szintén az Ördöngős zenekar közreműködésével.

Ami az eredményeinket illeti, Tapasztó-Gujdár Péter harmadik helyezett, a csoport pedig második helyezést ért el. Nagyon örültünk mindannyian a zsűri elismerő értékelésének, illetve természetesen a helyezésnek is. A diákok jutalma az igényes oklevél mellett egy szép daloskönyv és egy adathordozó volt, népdalokkal feltöltve.

Köszönjük a szervezők áldásos munkáját és örvendünk annak, hogy iskolánk és városunk neve is elhangzott Válaszúton.

[Fotó: Khell Jolán, Kallós Zoltán Alapítvány]

« A 2 »

[Táncház a Férfiének – Erdélyi Magyar Népdalfesztiválon. Videó: Khell Jolán]

2 hozzászólás a(z) “Férfiének – Erdélyi Magyar Népdalfesztivál” bejegyzéshez

Hozzászólások lezárva.