Gloria Victis 1956 – találkozó a fővárosban

gloria_victis_sav

Október 21-én, vasárnap tizenöt csikys diák dr. Muntean Tibor történelemtanár vezetésével a magyar fővárosba indult a Rákóczi Szövetség meghívására. Az 1956-os forradalomra és szabadságharcra emlékezve meglátogattuk az Új Köztemetőt, részt vettünk a Műegyetemen rendezett ünnepségen, valamint fáklyákkal vonultunk fel a Bem térre. 

A Rákóczi Szövetség immár huszonhatodik alkalommal rendezte meg a Gloria Victis – 1956 ünnepségsorozatot, melynek keretében 2500 Kárpát-medencei egyetemista és középiskolás találkozott azzal a céllal, hogy tisztelegjenek 1956 hősei előtt és élményszerű ismereteket szerezzenek az 1956-os forradalomról és szabadságharcról. Mély barátságok szövődtek, s a szórakozás és a sok nevetés sem hiányzott a rendezvényről.

Vasárnap este a Kecskeméti Szakképzési Centrum Kollégiumában kaptunk szállást. Ott dr. Ambrus Sándor, a Rákóczi Szövetség felügyelő bizottságának elnöke üdvözölt minket, majd Tóth Péter Lóránt versvándor vezetett be minket az 1956-os forradalom és szabadságharc világába, bemutatva a kommunizmus pár jellemzőjét, és nézőit is bevonva előadásába.

Október 22-i, hétfői első tevékenységünkként, idegenvezető kíséretében meglátogattuk a budapesti Új Köztemetőn belül a 298-as, a 300-as és a 301-es parcellákat, ahová a forradalomban elesett harcosokat, valamint a kisfegyház egyes rabjait temették. A Budapesti Műegyetemen megtartott ünnepségen beszédet mondott dr. Józsa János rektor, dr. Halzl József, a Rákóczi Szövetség tiszteletbeli elnöke és dr. Boross Péter korábbi miniszterelnök. A nap fénypontjaként mindenki égő fáklyával a kezében vonult fel a Bem térre, ahol Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter és Bence Norbert kárpátaljai egyetemista mondott beszédet. Kedden, a hazautazásunk előtt ellátogattunk az Ópusztaszeri Nemzeti Történelmi Emlékparkba, ahol a Feszty körképet is megcsodáltuk.

Ezúton is köszönjük a Rákóczi Szövetségnek a meghívást és a tartalmas programot.

[Fotó: Juhász Alexandra, dr. Muntean Tibor]

« A 2 »