Velencei sporttáborban a csikys diákok

velence_sporttabor_kicsiA Magyarországi Rákóczi Szövetség és az Aradi Alma Mater Alapítvány jóvoltából augusztus 13-tól tíz újdönsült kilencedikes diák vett részt a Velencei-tó partján megrendezett Sporttáborban. A résztvevők a világ minden tájáról érkeztek: Kanadából, az Amerikai Egyesült Államokból, Dél-Afrikából, Ausztráliából, Franciaországból, Macedóniából, Venezuelából, és mi, Aradról, Romániából. De egy valami összekötött minket: a magyar nyelv. 

A Rákóczi Szövetség célja az volt, hogy azon a héten a magyarul beszélő, diaszpórában (és nem csak ott) élő diákoknak olyan élményt nyújtson, ami megerősíti azt a büszkeséget, amit magyarságunk miatt érzünk.

A tábor hű volt a nevéhez: sportban nem volt hiány. Első nap Gergely István kétszeres magyar olimpiai bajnok és Szívós Márton világbajnok magyar vízilabdázókkal lehetett kötetlenül elbeszélgetni. Másnap Nagy Tímea kétszeres olimpiai bajnok párbajtőrvívó volt a tábor vendége, aki három gyereke mellett még most is fantasztikus formában van. Elárulta a titkát: naponta hajnali 4-kor komoly comberősítő gyakorlatokkal kezd. Hogy mennyivel, azt leírni is sok…

De nem csak beszélgettünk a sportról, hanem nagyon sok mindent ki is próbálhattunk. Körbekerékpároztuk a Velencei-tavat (csekély 30 km), keményen eveztünk az öt sárkányhajóban, lovagoltunk, íjászkodtunk. Volt stafétaverseny, métabajnokság, frisbee foci. Magyarságtudatunk megerősítése érdekében pedig interaktív történelemóra, hungarikumkóstoló, népi hangszerek bemutatója s táncház. A szlovákiai Gután a Vermes törzs tagjainak jóvoltából lélegzetelállító lovas-íjászbemutatót nézhettünk meg. Közben az egymástól több ezer kilométerre lakó diákok ismerkedtek, barátkoztak és ahogy mi rácsodálkoztunk arra, hogy elég jól beszélik a magyar nyelvet (bár csak hétvégi magyar iskolájuk van) és táncolják a magyar néptáncot, ők azon álmélkodtak, hogy nekünk a magyar nyelvvel semmi gondunk.

Köszönjük ezt e hetet a Rákóczi Szövetségnek és az Alma Mater Alapítványnak, és persze a fiatal, energikus szervezőcsapatnak, amelynek tagjai a tábor minden percét emlékezetessé tették.

[Fotó: a táborozók]

« A 2 »