Lélegzetelállító képek Csernobilról [Netkurkász]

vladimir_migutin_csernobil

1986. április 26-án történt a csernobili katasztrófa az akkori Szovjetúnió területén, a Pripjaty és Csernobil városok melletti Vlagyimir Iljics Lenin atomerőműben. A szerencsétlenségnek 56 közvetlen halálos áldozata volt, a sugárfertőzések miatti betegségekben pedig körülbelül 4000 ember halt meg. A területről evakuálni kellett az embereket, radioaktív anyagok kerültek a levegőbe, és a környék növény- és állatvilága is jelentős mértékben károsodott. A tragédiáról iskolánk weboldalán korábban két ízben is írtunk – Bognár Tünde: Csernobil, járjuk körül! és Ilona János 30 évvel ezelőtt… – de az interneten folyamatosan bukkannak fel új cikkek és fotók róla, amelyeket érdemes észrevenni. 

A zóna 2012-től látogatható területnek számít a 18 éven felüliek számára. Vladimir Migutin fotóriporter spontán ötlettől vezérelve csatlakozott egy látogatói csoporthoz, amellyel a tragédia színhelyére utazott. Fényképezőgépét infravörös szűrővel szerelte fel, s ennek köszönhető a mágikus fény, ami a fotókból árad. Vladimir megfogalmazása szerint nehéz leírni az ott tapasztalt élményt, olyan, mintha egy égi paradicsomban lett volna, egy másik bolygón.

A radioaktivitás még mindig jelen van a területen, ezért az ott élő állatok kevesebb utódot hoznak létre, és hamarabb elpusztulnak. „Ezek a negatív hatások azonban nem annyira jelentősek, mint az a tény, hogy az ember már nem avatkozik közbe” – nyilatkozta Denisz Visnevszkij biológus. „Amikor elmentek az emberek, visszatért a természet.”

Így hát Vladimir fotóiról az érintetlen természet, a csupasz valóság és néhol a szomorúság tükröződik vissza. Képeit az instagram-oldalán tekinthetjük meg: https://www.instagram.com/vladimir.migutin/.