30 évvel ezelőtt…

Csernobil1

1986. április 26-án, szombaton, hajnali 1:23:58-kor az ukrajnai (akkor a Szovjetunió tagállama) Pripjaty és Csernobil városok melletti Lenin atomerőmű 4-es reaktora gőzrobbanás következtében kigyulladt. Robbanások sorozata után nukleáris olvadás következett be, a reaktortető egy része lerepült, nagy mennyiségű radioaktív anyag hullott a Szovjetunió nyugati részére, valamint Európa más részeire és az Amerikai Egyesült Államok keleti részére. A mai Ukrajna, Fehéroroszország és Oroszország területén hatalmas területek szennyeződtek, körülbelül 200 000 embert kellett kitelepíteni. 

Az érintett területek tisztítása és az áldozatok egészségügyi ellátása mindmáig hatalmas költségeket jelent. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség becslése szerint 56 közvetlen áldozata volt az emberi mulasztások által okozott nukleáris katasztrófának: 47 munkás és 9 gyermek, akik pajzsmirigyrákban haltak meg. Később, a sugárfertőzés miatt okozott betegségekben körülbelül 4000 ember halt meg. Egyikük, Vlagyimir Sevcsenko ukrán filmes két és fél héttel a katasztrófa után forgatott Csernobilban, megörökítve a mentési és helyreállítási munkálatokat, amelyekben több mint félmillió ember vett részt. Több száz honfitársához hasonlóan ő sem élte túl a sugárzást, filmje azonban tanulságos kordokumentum mindenki számára.

Bónuszként egy drónfelvétel a Csernobilban jelenleg is zajló munkálatokról, melyek során egy hatalmas méretű betonszarkofágot építenek a harminc évvel ezelőtt beomlott, de még mindig sugárzó 4-es blokk köré.