Az idei Zrínyi Ilona Matematikaversenyről

zrinyi_2018_sav

Február 16-án, péntek délután 14 órától hangosak voltak a Csiky folyosói. Ezúttal nem a napközisek, hanem 253 kisebb-nagyobb matematikus diák hangja hallatszott, akik még novemberben jelentkeztek a már hagyományos Zrínyi Ilona Matematikaversenyre

Évente február második péntekén, magyarországi idő szerint 14, nálunk 15 órakor felbontjuk a feladatlapok csomagját és néhány percen belül a diákok kézhez is kapják azokat. Az elemi osztályosoknak egy óra, az V–VI. osztályosoknak 75 perc, a nagyobbaknak (VII–XII. osztályosoknak) pedig 90 perc áll rendelkezésre, hogy 25-30 feladattal megbirkózzanak.

A feladatsor elején könnyebb feladatok vannak, majd előre haladva egyre nehezebb és csalafintább kérdések várják a diákokat. Ami ebben a típusú versenyben az igazi kihívás, hogy minden feladatnak más és más a logikája: egyet megoldasz, de a másiknál már teljesen más gondolatmenetet kell követni. Részletes megoldást nem kérnek, az öt lehetséges válasz közül kell „csak” kiválasztani a helyeset. Minden helyes válasz 4 pontot ér, viszont minden hibás megjelölés eggyel csökkenti a pontok számát. A névre szóló kódlap kitöltése sem kis feladat a kezdőknek, azaz a második osztályosoknak. Azoknak, akik visszatérő versenyzők, ez már természetesen nem okoz gondot.

A verseny eredményhirdetése március 5-én 16 órakor lesz a Csiky Gergely Főgimnázium Tóth Árpád termében. A nyolcadik osztályig bezárólag minden évfolyamról az első hat legeredményesebb diákot díjazzuk, a líceumból pedig összesítve az első hatot. A díjazáson derül ki az is, hogy az elért pontszámok alapján ki jutott be a kecskeméti döntőbe.

A díjazásra meghívott tanulók listáját IDE kattintva tekinthetjük meg.

[Fotó: Ilona János]

« A 3 »