Vígjáték a drámairodalomban, és a Csiky-napon

vigjatek_a_dramairodalomban_sav

Szürcsölő anyós, korrupt igazgató, Harry Potter, meggyőző vándorszínész, fösvény nagyúr, gyógyíthatatlan gazdagember… Sok szerep, hat színdarab, egy nagy előadás december 8-án, a Jelen-ház nagytermében. 

Az idei Csiky-nap, mint sok más eddigi, számos érdekes, szórakoztató tevékenységgel telt; ezek egyike A vígjáték az európai drámairodalomban című színházi fesztivál volt, melyen iskolánk IX–XI. osztályos tanulói vettek részt. Köztudott, hogy iskolánk névadója, a 175 évvel ezelőtt született Csiky Gergely híres drámaíró volt, így a vállalkozó szellemű diákoknak nem egyszerűbb feladattal kellett megbirkózniuk, minthogy bemutassanak egy-egy általuk választott jelenetet. Ám nem ők voltak a nap egyetlen fénypontjai, ugyanis vendégeink is egy-egy rövid darabbal készültek.

Elsőként a temesvári Bartók Béla Elméleti Líceum diákszínpadának tagjai mutatták be Kupidó nyilai című színdarabjukat Molnos András Csaba színművész rendezésében, majd a hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum diákjai következtek a Visszakérem az iskolapénzt című vígjátékkal, Hajagos-Tóth Attila, a színkör vezetője rendezésében. Utánuk a IX. A osztály Nyári Melinda magyartanár által felkészített tanulói léptek színpadra és megmutatták, hogy vajon hogyan is telhetnek Albus Perseus Potter, vagyis Harry Potter fiának napjai a Roxfordban.

Hogy az európai drámairodalom területétől ne nagyon térjünk el, a következő három fellépő csoport a magyar és a világirodalom klasszikusaival szórakoztatta a nézőket. A X. A osztályos diákok Szigligeti Ede Liliomfi című vígjátékából adtak elő egy jelenetet, a „Két Schwartz”-ot, Ruja Ildikó magyartanár, osztályfőnök rendezésében. Őket követték a IX. C osztály tanulói, akik Molière fösvény nagyurát keltették életre, Nyári Andrea magyartanár, osztályfőnök rendezésében. A műsort a XI. A osztály zárta, szintén egy Molière-jelenettel a Képzelt beteg című darabból, Rudolf Ágnes magyartanár rendezésében.

Egy magyar közmondás szerint a jó, szorgalmas munka meghozza gyümölcsét, ez pedig most sem volt másképp. A fellépő diákokat nem csak oklevéllel, de egy édesség-kosárral is megjutalmazták, amit bizony mindannyian meg is érdemeltek.

[Fotó: Fodor Tímea, Juhász Alexandra]

« A 3 »