Gyula–Arad, közös megemlékezés

arad_gyula_megemlekezes_sav

Október 31-én a gyulai Október 23. Alapítvány kultúrkirándulást szervezett Aradra és Pécskára. Arad és Gyula testvérvárosi, valamint a gyulai Erkel Ferenc Gimnázium és az aradi Csiky Gergely Főgimnázium jó kapcsolatának köszönhetően az egynapos kirándulásukból nem maradhatott ki iskolánk sem. 

Bagyinszki Zoltán elnök és Fodor György kurátor irányításával a felnőttekből és diákokból álló csoport egy kötetlen beszélgetésre ült be a díszterembe, majd az aradi diákok kíséretében rövid városnézésre indult a Szabadság-szobortól a Városházáig. A Minorita templomban megkoszorúztuk a Szoboszlay-per egyik elítéltjének, Karácsonyi István minorita atyának a domborművét, majd a vendégek Pécskára indultak.

Október 23-a terror és az elnyomás elleni hősi küzdelem, a szabadság szeretetének a napja. Ennek a jegyében hangzott el a pécskai 56-os emlékmű előtt Kisantal Erzsébet gyulai diák verse, majd a megemlékezés koszorúit helyezték el.

Aradra visszatérve nem maradhatott el a főhajtás az aradi vértanúk obeliszkje előtt a Vesztőhelyen.

Kocsis János gyulai idegenvezetőnek köszönhetően a kirándulás alatt nem csak a történelem, hanem még a legendák is életre keltek.

Mi, magyarok októberben két, világra szóló forradalmunkra emlékezünk. Az 1848-as szabadságharcra és az 1956-os forradalomra. Mindkettőnek ugyanaz az üzenete: egy kis európai nép a döntő történelmi pillanatokban méltósággal kezébe vette a sorsát, és „megbűnhődve múltat és jövendőt”, véráldozat árán kivívta szabadságát. S bár mindkettőt leverték, de az igazságos forradalmak mindig győznek, levertükben is. Megváltoztatják a jövőt, megformálják a társadalom életét, öntudatát.

[Fotó: Bagyinszki Zoltán]

« A 2 »